Hopp til innhold

Sovende soldat utløste alarm

Soldaten sovnet under øvelsen. Da han ikke ga lyd fra seg innen fristen, ble det satt igang leteaksjon.

På øvelse med HV-soldater

FORSOV SEG: En soldat som forsov seg under øvelse i Troms utløste full alarm. Illustrasjonsfoto

Foto: Bjørn Anders Sørlie / NRK

Soldaten fra Sør-Norge deltok i en øvelse i Skånland, hvor troppen skulle trene på å flykte og gjemme seg i terrenget.

Da han ikke fulgte ordre og meldte ifra etter 24 timer, ble det slått alarm mandag kveld. Onsdag morgen ble han funnet i en hytte i Skånland-området.

- Han hadde sovnet, og derfor ikke klart å melde ifra om hvor han var, sier sjef ved Lokaliseringsbatteriet på Setermoen, Morten Bie til NRK.

Soldatene som deltok i øvelsen skulle rømme fra en fangeleir, og ta seg tilbake til militærleiren på Sætermoen. Soldaten hadde ikke med seg sambandsutstyr, men hadde ordre om å melde ifra om at han var i god behold ved å ta kontakt med lokalbefolkningen.

Slo alarm

Da forsvaret ikke fikk kontakt med soldaten, fryktet de at noe kunne ha gått galt. Både politi, hunder og militært personell ble satt inn i søk.

- Han kunne ha falt utfor en skrent eller kommet ut for en annen slags ulykke. Når vi visste utgangspuktet for øvelsen var vi klar over at forsvinningen kunne ha en naturlig forklaring, men vi kunne ikke være sikre, sier stabssjef i Midtre-Hålogaland politidistrikt Magne Hugo Nilsen.

Natt til onsdag deltok 20 soldater i søket, samt hunder og mannskap fra politiet. Fra forsvaret sto 600 mann klare i tilfelle mannen ikke ble funnet.

Hvilte seg i en hytte

Soldaten ble onsdag morgen endelig funnet i en hytte i Skånland-området. Han var selv ikke klar over det dramaet som hadde utspilt seg på utsiden av hytteveggene, forteller Nilsen.

- Nei, han visste ikke at det var satt i gang en leteaksjon. Denne saken skyldes en del uheldige omstendigheter. Soldaten gjorde egentlig bare jobben sin og holdt seg skjult.

Har du vært borti slike saker før?

- Ja, vi har vært borti det, men det skjer ikke så ofte. Heldigvis var alt i skjønneste orden, og saken fikk en lykkelig slutt.