Hopp til innhold

Skole uten penger til bøker

Skolene kan ikke bestille skolebøker. De mangler tre millioner kroner.

Lekselesing

GAMLE BØKER: Elevene på skolene i Narvik må ta til takke med gamle bøker eller oppkopierte ark.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Skolene i Narvik kan ikke bestille nye skolebøker fordi de ikke har penger til bøkene. Minst tre millioner kroner vil skolebøkene koste, og skal elevene få bøker når de begynner på skolen i høst må de bsetilles i juni. Ellers rekker de ikke fram til skolestart.

- Jeg skjemmes

Elevene på skolene fortjener mer enn fillete løsark i skolesekken mener foreldrerepresentanten ved Skistua skole.

- Jeg synes det er helt forferdelig. Jeg skjemmes over at dette er en realitet, sier Ellen Moy-Sund.

For noen år siden flyttet hun med familien fra Andøya til Narvik og trodde at det i byskolen var gode forhold. Men med to barn på skolen fikk hun fort erfare at bygningene kan vært dårlige og sekkene fulle av krøllete papirer.

- Elevene vandrer rundt med skolesekken full av løse ark som er vanskelige å samle sammen når skoleåret er over.

- Arkene flyter på kryss og tvers.

Fra vondt til verre

Nå kan det bli enda verre i Narvik-skolen. De fjorten skolene i kommunen trenger nye bøker foran skolestart til høsten. Et overslag Utdanningsforbundet har gjort viser at bøkene vil koste minst tre millioner kroner. Det er penger skolene ikke har.

- Situasjonen for skolene i Narvik er alvorlig. Skolene er ikke i stand til å kjøpe inn bøker. Med få unntak svarer rektorene at de ikke kan kjøpe bøker uten å ta av rammetimetallet, sier hovedtillitsvalgt Karen Strandenæs i Utdanningsforbundet.

Alternativet for de hardt pressa skolene er å kutte i antall lærere mener sier Strandenæs. Men verken lærerkutt eller gamle skolebøker lar seg forene med det vedtatte kunnskapsløftet.

Nå har vi skjært med ostehøvelen slik at det er tomt for ost. Ostehøvelen går i bordplata. Det er ikke mer å hente.

Karen Strandenæs

- Skolene skal få penger

Etter at lærerne nå roper varsko så kommer politikerne på banen og lover penger til skolene slik at elevene skal få nye bøker.

- Jeg tror det er et klart tverrpolitisk mål å skaffe penger slik at skolene kan kjøpe inn bøker, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i Narvik bystyre, Hans Ola Pedersen.

- Men har du tre millioner kroner, som nye skolebøker kommer til å koste?

- Nå må vi først finne ut hvor mye penger som trengs, og så får vi eventuelt omprioritere penger slik at elevene får bøker.