Hopp til innhold

Kampen om arbeidskraft

REC Scancell måtte gå til utlandet for å rekruttere arbeidskraft.

Solcellepanel
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

REC har hatt en gedigen rekrutteringsoppgave. De har tredoblet antall ansatte og måtte gå til utlandet for å finne nye arbeidstakere.

Nå har NHO og LO i Nordland startet et samarbeid for å gi bedriftene mer kunnskap om utenlands arbeidskraft.

Fornøyde ansatte gull verdt

- En misfornøyd arbeider er den verste reklamen næringslivet kan få, sier distriktssekretær Øyvind Silåmo i Nordland LO.

- Vi har opplevd at folk har hatt helt andre boforhold enn det norske arbeidstakere har hatt. De har hatt helt andre HMS-regler, og en lønn som er langt under det som faktisk er vedtatt gjennom norsk lov når det er gjelder byggfagene i allefall, sier Silåmo.

Og det er svært viktig for alle parter at utlendinger som jobber i Norge får skikkelige arbeidsvilkår. Det mener både NHO og LO i Nordland.

Avhengig av utenlandsk arbeidskraft

Hos REC Scancell i Narvik er de avhengige av den utenlandske abridskrafta sier fabrikkdirektør Trond Sæterstad.

- Det har vært helt nødvendig å gå utenlands. Selvfølgelig til våre naboland, men også til Europa forøvrig, USA og Asia.

Solcellefabrikken REC Scancell i Narvik utvider. Cirka 800 millioner kroner er investert, og folk er blitt ansatt fortløpende. De var 100 ansatte, og i løpet av sommeren skal de bli 300.

Allsidig rekruttering

Og 20% av de ansatte er fra utlandet forteller fabrikkdirektør Trond Sæterstad.

- Vi har brukt flere kanaler i dette rekrutteringsarbeidet.Vi har annonsert på det internasjonale nettsider, og vi har selv vært aktive mot universiteter og høyskoler i utlandet. Vi har også brukt rekrutteringsfirma og våre kontakter, sier Sæterstad. 

Og det er nettopp det å utnytte arbeidskraft fra utlandet bedrifter i Nordland kan bli nødt til å bli flinkere til.

Må gjøre seg attraktiv

Edel Storelvmo

Direktør Edel Storelvmo i NHO Nordland.

Næringsbarometeret Indeks Nordland har beregna at bedrifter i Nordland vil ha behov ei arbeidsinnvandring på 6000 personer de neste to årene.

- Nordland må gjøre seg attraktive, sier direktør Edel Storelvmo i NHO. 

- Det første vi må gjøre er å behandle utenlandsk arbeidskraft som vi har og som vi får inn på kort sikt på best mulig måte, slik at de som er her for kortere tid drar hjem og forteller en god historie om hvordan de møtte det norske næringslivet, sier Storelvmo.

Samarbeid på tvers

Nå har NHO og LO i Nordland startet et samarbeid for å gi bedriftene mer kunnskap om utenlandsk arbeidskraft.

LO og NHO vil også ha med seg arbeidstilsynet, NAV, skatteetaten og politiet for å overbevise bedriftene om at det eneste riktige er å gi utenlandske arbeidere gode arbeidsvilkår. Et godt rykte er utrolig viktig, sier Edel Storelvmo. 

- Det som bør ryktes ut i verden er at Norge er et godt land å bo i, har flott natur, og at her er det veldig greit å jobbe.

- Et sånt rykte kan gjøre hele forskjellen på å nå eller ikke nå de målene som vi har satt oss for vekst i Nordland, sier Storelvmo.

Ansatte fra 30 land

I Narvik har REC blitt en internasjonal bedrift med ansatte fra 30 land sier fabrikkdirektør Trond Sæterstad ved REC Scancell.

- Det fungerer veldig bra, så vi er veldig forøyd med hvordan det fungerer i Narvik.

Og de kommer til å gjøre det de kan for å tiltrekke seg flere fra utlandet.

- Vi er cirka 250 nå, og frem til sommeren skal vi rekruttere ytterligere 50  nye medarbeidere. Og vi bruker samme strategien, hvor vi også går utenlands for å skaffe oss kompetent arbeidskraft, sier Sæterstad.