Hopp til innhold

Terra stiller med garanti

Meglerhuset Terra stiller med en garanti på 70 millioner kroner for de fire nordlandskommunene som har investert i amerikanske obligasjoner.

Kjell Idar Juvik, ordfører i Hemnes

VIL UT AV UFØRET: - For å unngå søksmål, må Terra hoste opp noen gode forsalg til oss, sier ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes.

Foto: Helge Aarrestad / NRK

Det ble bestemt i krisemøtet mellom representanter fra Terra og ordførerne i Hemnes, Rana, Hattfjelldal og Narvik i Oslo onsdag ettermiddag.

Garantien varer i 14 dager, mens kommunene bestemmer seg for hvilket av de tre framlagte alternativene de går for. De 70 millionene er penger kommunene ellers ville vært nødt til å betale.

 

For å unngå søksmål, må Terra hoste opp noen gode forsalg til oss

Ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes kommune

 

Skjebnemøte

I dag klokken 12.30 startet forhandlingene mellom de fire nordlandskommunene og meglerhuset Terra om hvordan de skal komme seg ut av finansskandalen.

 Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal har investert til sammen 800 millioner kroner  i utenlandske verdipapirer, og verdien er halvert på få måneder.

Truer med søksmål

- For å unngå søksmål, må Terra komme med gode forslag til oss, sa ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes i ettermiddag.

Ifølge Terra, som solgte de spekulative fondene, har kommunene fått et tilbud der risikoen blir redusert, altså at kommunenes mulige tap blir begrenset.

Men kommunene vurderer også å selge seg ut, og ta tapene nå. Det betyr at kommunene kan tape inntil 220 millioner kroner.

Vil være konstruktiv

- Ja, det er et alternativ, rettssak er et annet. Men først og fremst er vi ute etter å finne konstruktive løsninger, sier Hemnes-ordføreren.

Juvik mener det er for tidlig å si noe om muligheten for å få til en løsning med Terra Securities som kommunene kan leve med.

- Det er dette vi har hyrt inn ekstern kompetanse for å finne ut av. Vi står fast på at vi ikke har fått nok tilstrekkelig informasjon fra Terra, sier Juvik.

Tips oss om din kommune - tips@nrk.no

Hattfjelldal, Hemnes, Rana og Narvik
Foto: NRK