Hopp til innhold

Bier berger bønder

Birøkt og produksjonen av honning kan berge landbruket i Nord-Norge, mener forsker.

bie
Foto: Scanpix

- Birøkt kan være en viktig tilleggsinntekt for landbruket i Nord-Norge. Det mener forsker Jørn Høberg ved Bioforsk Nord. Der har de avsluttet et forskingsprosjekt på bier og birøkt, som vil gjøre det enklere å drive med birøkt i landsdelen.

Stadig flere

Jørn Høberg, forsker Bioforsk Nord
Foto: NRK Nordland v/Erlend Blaalid Oldeide / NRK

- Vi tror ikke birøkt blir hovednæring for noen her i landsdelen, men som tilleggsnæring kan et absolutt har noe for seg, sier Høberg.

Han forteller at birøkt i Nord-Norge er av relativt ny dato og at det er cirka 10 år siden de første startet opp i litt større målestokk.

- De er blitt stadig større og i dag er det rundt 300 birøktere i hele landsdelen.

Han tror birøkt er kommet for å bli i nord.

- De har vært veldig flinke til å tilpasse seg det tøffe, klimatiske forholdene vi har, slik at birøkt har latt seg gjøre i praksis.

Viktige planter

Og nå kan altså ny forskning gjøre det enda mer aktuelt som tilleggsnæring. Et viktige forhold som forskerne har sett på er hvilke planter som biene forsyner seg av og som gir mest honning. Og det er røsslyng og bringebær som gir mest honning. Høberg mener at med slik ny kunnskap, kan man drive mer lønnsomt.

- Under veldig gode forhold er det ikke uvanlig at bier gir 5-6 kilo honning per dag fra en kube. Og enda mer under enkelt ekstreme forhold. Så for de som driver litt stort, da mener jeg 30-50 kuber, er sjansene store for å gjøre seg en rimelig god biinntekt, sier forskeren.