Hopp til innhold

Rusmisbrukere får ikke hjelp i tide

Over halvparten av rusmisbrukerne i Nord-Norge får ikke hjelp i tide. Til tross for at dette er brudd på norsk lov, står nå flere tusen misbrukere i kø og venter på behandling.

En gutt ruser seg på piller.
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Mona Gundersen fra Bodø skulle hatt behandlingsplass senest 2. oktober, men venter fortsatt.

- Jeg vil bli rusfri og jeg vil ha hjelp til det, sier hun.

Lov med liten verdi

Gundersen har en lovfestet rett til helsehjelp etter at rusmisbrukere i 2004 fikk de samme rettighetene som andre pasientgrupper. Men denne retten er lite verdt, og bruddene på pasientrettighetsloven overfor rusmisbrukere er omfattende. I Helse Nord får for eksempel 6 av 10 rusmisbrukerne ikke den hjelpen de ifølge loven har krav på til rett tid.

Løftebrudd i kø

Knut Østvik er klinikksjef ved Nordlandsklinikken i Narvik og han sier at ventelistene ved instistusjonen omtrent øker fra måned til måned. Situasjonen er verst i Nord-Norge der ventetida på rusbehandling nå kan være opptil ett år. Men ifølge leder av fagrådet innen rusfeltet, Anne Loennechen, er behandlingstilbudet alt for dårlig også i andre deler av landet.

- Løftebruddene står i kø, og dette er brudd på loven. Mange rettighetspasienter, som i utgangspunktet har fått et tidsperspektiv for når de skal være i gang med behandlingen, får ikke behandling og det blir ikke tatt noen konsekvenser av det, sier Loennechen.

- Må prøve

Årlig dør 650 personer som følge av bruk av alkohol og narkotika i Norge. Mona Gundersen kjemper nå for ikke å bli en del av denne triste statistikken.

- Jeg skylder ungen min å prøve, sier hun.