Hopp til innhold

Deltok i Sibirs tøffeste leker: – Det var skikkelig hardcore

For første gang i historien har Beringian Arctic Games i Sibir åpnet opp for utlendinger. – Det var skikkelig hardcore, sier nordmannen Joar Ulsom (27), som fikk med seg en sølvmedalje hjem.

Joar Ulsom med en liten valp.

LIKER HUNDER: Joar Leifseth Ulsom vant Hope Race i Chukotka tidligere i år da han deltok like etter en imponerende 4. plass i Iditarod.

Foto: Hans Petter Sørensen

11 tidssoner fra Norge, helt øst i Sibir, arrangeres hvert år Beringian Arctic Games. Denne delen av Sibir er større enn både Frankrike og England til sammen, og antall bjørner overgår antall mennesker.

Det hindret ikke for den norske hundekjøreren Joar Ulsom (27) å melde seg på til de spesielle lekene.

– Jeg har vært i Chukotka fire ganger i forbindelse med hundeløp, men dette er første gang jeg får delta i Beringian Arctic Games. Det er flott at flere blir kjent med denne delen av Russland, som er helt ukjent for størstedelen av verden, sier Ulsom fra Mo i Rana.

Han har tidligere gjort seg bemerket da han kjørte over målstreken i verdens tøffeste hundeløp Iditarod som beste debutant i fjor. Også i år ble han beste nordmann i løpet da han gikk over mål på fjerdeplass.

– Jeg tror chukchiene, som er den lokale urbefolkningen, synes det er artig at folk utenfra vil se hvordan de lever, og at vi vil konkurrere mot dem i lekene, sier Ulsom.

– Kan mye om hundekjøring

Hvalfangst i Sibir

– Disse menneskene lever på gamlemåten – av jakt og fangst. Det er så bra at de deler med hele byen når de fanger noe, for eksempel en hval. En stor hval metter 300 munner i en måned, så alle får en del av kaka, sier Joar Ulsom.

Foto: Hans Petter Sørensen

Selv kunne han tenkt seg å bo i en landsby her ett år, og lære mer av chukchiene.

– Ikke minst når det gjelder hundekjøring, der har jeg lært en del allerede; om hvordan de behandler hundene sine, hvordan de kjører dem, hvordan de leser terrenget og hva de forventer av dem.

– Disse menneskene lever på gamlemåten – av jakt og fangst. Det er så bra at de deler med hele byen når de fanger noe, for eksempel en hval. En stor hval metter 300 munner i en måned, så alle får en del av kaka, legger 27-åringen til.

Tok sølv i skinnbåt-race

Selv deltok han i seks leker; One foot high kick, Run with stick, Head pull, 3 step jump, Sleigh jump og selvsagt i det internasjonale skinnbåt-racet.

– High kick var veldig vanskelig, det startet på et mye høyere nivå enn vi hadde forutsett. Vi holdt på å gi opp før vi hadde prøvd, det så helt umulig ut. Jeg tror jeg hoppet 2,15 til slutt. Verdensrekorden ligger på imponerende 2,95 i one foot high kick.

Rokonkurransen i båter dekket med hvalrosskinn gikk det langt bedre for nordmannen.

– Jeg endte utrolig nok på 2. plass i skinnbåt-racet sammen med laget mitt. Roinga var utrolig morsomst. Dette fikk jeg lyst til å gjøre med av, sier han.

Da Joar hoppet sitt første tresteg «chukchi-style», fikk han også passet påskrevet av en lokal kvinne på sidelinja; «You have long legs, big feet, why no jump?» Ikke langt nok med andre ord.

– I år kom jeg helt uforberedt. Det var ganske hardcore, man må være i god form. Til neste år må de norske deltagerne passe på å være litt bedre forberedt, sier Ulsom.

Storslagen åpningsseremoni

Anadyr den fargerike arktiske byen som er hovedstaden i det autonome distriktet Tsjukotka i Russland

Anadyr den fargerike arktiske byen som er hovedstaden i det autonome distriktet Tsjukotka i Russland

Foto: Hans Petter Sørensen

Beringian Arctic Games 2014 gikk av stabelen 19. juli, med en storslagen åpningsseremoni i god OL-stil. For aller første gang har lekene åpnet opp for internasjonal deltagelse, og representanter fra alle de arktiske nasjonene tok del i et svært annerledes sportsarrangement ved Russlands forblåste østkyst.

17. juli dro ekspedisjonsskipet «Professor Khromov» fra Anadyr til Novo Chaplino gjennom Beringstredets røffe sjø. Skipet var lastet med atleter, eventyrere, hundekjørere, musikere, filmskapere og journalister.

Det var samer, inuitter og «natives» fra Alaska. Ingen av deltakerne om bord i båten hadde ennå klart for seg hvilke leker de skulle delta i.

11 tidssoner fra Norge

Isen ligger innerst i fjorden, tross at det er sist i juli.

Isen ligger innerst i fjorden, tross at det er sommer.

Foto: Hans Petter Sørensen

Novo Chaplino ligger 11 tidssoner fra Norge og like før datolinja mellom Russland og Alaska. Man må reise i over et døgn med skip fra Anadyr, hovedstaden i Chukotkaregionen, for å komme til Novo Chaplino, da det ikke engang finnes veier dit.

Den lille bukta som størstedelen av året er dekket av is rommer et par hundre chukchier. De bor i fargerike hus midt i den ugjestmilde steinørkenen. Ikke stort mer en buskas overlever de tøffe vintrene.

«Skinnbåt-racet» er igang.

«Skinnbåt-racet» er i gang.

Foto: Hans Petter Sørensen
«High kick» Joar hoppet 215 cm til slutt.

«High kick» Joar hoppet 215 cm til slutt.

Foto: Hans Petter Sørensen

Her jakter de på hval, sel, isbjørn og hvalross. Urbefolkningen holder også reinsdyr. Tilgang til mat er likevel svært begrenset når havisen og været ikke tillater tilgang av skip eller fly, da må de fastboende klare seg selv på lagret mat, jakt og fangst.

I hele fire måneder av året kan innbyggerne være avskåret fra omverdenen.

I løpet av Arctic Games er det imponerende å se hvor mye de hadde stelt i stand, og det skortet ikke på mat for de besøkende.

Joar Ulsom mener at den norske delegasjonen også har mer å by på den fronten.

– Jeg tror dette kan bli kjempestort på sikt, nå når det er åpent for internasjonal deltagelse. Norge kunne godt vært litt bedre representert, med flere deltagere. Men det får bli til neste år, vi har i alle fall fått mye inspirasjon fra dem vi har møtt her, sier Joar Ulsom.

Tøffe leker

Lekene bestod av åtte offisielle sportsgrener som alle representerer er knyttet til inuittenes tradisjonelle liv og virke. Deltagerne ble testet i både styrke og utholdenhet, teknikk og psyke.

Gjestene fra alle de arktiske nasjonene i nord var representert i de forskjellige grenene, og klarte i alt å kjempe til seg 3 gullmedaljer og 2 sølv.

– Det er svært imponerende, både med tanke på manglende forberedelser og den gode konkurransen de lokale representerte både på den kvinnelige og mannlige siden, mener Joar Ulsom.

Joar sammen med samboeren, Mille Porslid.

Joar sammen med samboeren, Mille Porslid.

Foto: Hans Petter Sørensen
Novo Chaplino
Ulsom forteller om Iditarod, som går tvers over Alaska fra Anchorage til Nome.

Joar Leifseth Ulsom forteller om Iditarod.