Hopp til innhold

Skremmende mange elektriske feil på norske gårdsbruk

I løpet av fem år brant det for 2,3 milliarder i norsk landbruk, men svært mange gårdsbranner kunne vært unngått. En nylig gjort kartlegging avdekket skremmende mange elektriske feil på norske gårdsbruk.

Tall viser at det på landsbasis i løpet av perioden fra 2006 til 2011 brant for 2.3 milliarder. 70 prosent av brannene skyldtes elektrisk feil.

Ny teknologi kan redusere antallet branner ved norske gårdsbruk. Bonde Svein Magne Åsbakk håper kontrolløren ikke finner feil ved gårdsbruket hans på Kvenes i Bodø.

Svein Magne Åsbakk

Bonde Svein Magne Åsbakk fikk torsdag elkontrollert gårdsbruket sitt.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Torsdag hadde bonde Svein Magne Åsbakk besøk av elektriker på gårdsbruket sitt på Kvenes i Bodø. For med ny teknologi kan farlige feil i elektrisk anlegget i norske fjøs avsløres.

– Jeg håper ikke han finner noen feil på anlegget, men det vet man jo aldri, sier Åsbakk.

Med et varmefølsomt kamera oppdages feil som ikke kan ses med det blotte øyet. En temperaturskala på kameraet viser hvor varmt det er på det varmeste punktet i elektriske anlegg.

Skremmende resultater

Frode Narud

Frode Narud i Gjensidege og Landbrukets Brannvernkomité forteller om skremmende mange feil under kontroller.

Foto: NRK

Bare i Nordland var det to alvorlige gårdsbranner i april hvor nærmere 600 dyr mistet livet. Tall viser at det på landsbasis i løpet av perioden fra 2006 til 2011 brant for 2.3 milliarder kroner. 70 prosent av brannene skyldtes elektrisk feil.

Utstyret som i dag brukes til å sjekke Åsbakks fjøs, ble tidligere i år brukt i en større kartlegging av gårdsbruk i Vestfold. Sertifiserte kontrollører med spesialkameraet avslørte skremmende mange feil.

– Vi har funnet til sammen 748 feil på til sammen 35 gårdsbruk i Vestfold, og det er elinstallasjonene det er feil på, sier Frode Narud i Landbrukets Brannvernkomité til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Varmefølsomt kamera

Dette varmefølsomme kameraet kan oppdage feil som ikke kan ses med det blotte øyet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Kan komme krav om kontroller

Narud er opptatt av at det er elektrikere som har kunnskap om landbruksbygg som besøker norske fjøs. Nå kan bønder bli pålagt å få utført denne typen kontroll, men da vil også forsikringen bli billigere.

– Vi mener dette skal belønnes med vesentlig reduksjon i forsikringsprisen når kontrollen er gjennomført og eventuelt feil er rettet.

Positiv til forslag

Leder i Nordland Bondelag, Bernt Skarstad, mener det er bekymringsfullt at det er feil på så mange gårdsbruk.

Bernt Skarstad

Bondelagsleder i Nordland, Bernt Skarstad, mener elkontroller er et godt tiltak.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Selv om undersøkelsen er gjort i Vestfold tror han ikke tilstanden er bedre i fjøs i Nordland. Han ønsker derfor et krav om elkontroller velkommen.

– Jeg syns det er et veldig bra tiltak. Vi ser at teknologien for varmefotografering har gått fremover og har blitt en rimelig sak å gjennomføre. En årlig eller treårig termofotografering syns jeg er veldig tiltalende.

Et besøk av kontrollør koster omtrent 5.000 kroner i tillegg til omkostninger, men det synes Skarstad er en liten pris å betale.

– Vi har absolutt ikke råd til å si nei til slike undersøkelser. Én brann er én for mye.

Fant feil

Også i fjøset i Bodø viser det seg at alt er i orden. Servicetekniker John-Gunnar Pedersen finner en leder han ikke er fornøyd med.

– I ytterste konsekvens kan det bli varmgang og brann i en slik komponent.

(artikkelen fortsetter under)

Fant feil i Svein Magne Åsbakks fjøs

Servicetekniker John-Gunnar Pedersen fant feil i elanlegget også hos Svein Magne Åsbakk.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Dermed fikk bonde Svein Magne Åsbakk svaret han hadde håpet han ikke skulle få.

– Det var bra han så det, for jeg ville ikke sett det. Jeg ville gått her i mine vanlige rutiner og trykket på knappen og trodd alt var såre vel.