Hopp til innhold

Politianmelder kjøttprodusent for svinekjøtt i kebab

Mattilsynet er ikke sikre på at svinekjøttet havnet i halalmaten ved et uhell. Derfor anmelder de nå kjøttprodusenten Kuraas i Narvik.

Kuraas i Narvik

FANT SVINEKJØTT I KEBAB: Undersøkelser etter av hestekjøttskandalen har avslørt små forekomster av svinekjøtt i kebab fra Kuraas. Produktet trekkes nå tilbake.

Foto: Faksimile - kuraas.no

I mars fant Mattilsynet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra Narvik-bedriften Kuraas.

Dette til tross for at halalkjøtt skal være helt fri for svinekjøtt og følger andre regler for tilberedning etter muslimske halalregler.

Mattilsynet har siden den gang jobbet med å få klarhet i hva som skjedde, men har foreløpig ikke fått en god nok forklaring på hvordan feilen kunne oppstå.

Blir anmeldt

Derfor har de nå levert en anmeldelse til politiet.

– Vi vil få avklart om det er gjort noe straffbart, sier distriktssjef Hugo Kalstad i Mattilsynet i Ofoten til Fremover.

Kalstad mener det ikke var selvfølgelig at undersøkelsene skulle ende med en anmeldelse, men at denne saken er prinsipielt viktig.

– Villedning av forbrukerne

– Dette handler om villedning. Forbrukerne må være trygge på at det som står på pakken er det de faktisk spiser, sier han til avisen.

Politiet sier at de vil gjennomføre flere avhør av personer i Kuraas i nærmeste framtid.

Stikkprøve etter hestekjøttskandale

Det var i etterkant av hestekjøttskandalen i mars at det ble kjent Narvik-firmaet Kuraas har solgt halalkjøtt som inneholdt opp mot 30 prosent svin.

Reaksjonene i etterkant har vært sterke. Blant annet gikk Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, ut og betegnet det som mafialignende tilstander.

– Det å leke med folks tro på denne måten for å tjene penger - hva annet skal man kalle det? Det er mafialignende tilstander, sa han til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Kebab fra Kuraas

FANT SVINEKJØTT I KEBAB: Undersøkelser etter av hestekjøttskandalen har avslørt små forekomster av svinekjøtt i kebab fra Kuraas. Produktet trekkes nå tilbake.

Foto: Skjermdump fra kuraas.no

– Har stor respekt for deres tro

Kuraas la seg langflate, og beklaget. Spesielt til de som av religiøse årsaker ikke spiser svin. Markedssjef Kenneth Kuraas kontaktet i mars Islamsk Råd for å beklage personlig.

– Vi hadde en lang samtale med dem. Jeg er personlig kristen selv og har stor respekt for deres tro og den krenkelsen de føler, sa Kuraas til NRK.no.

Han benektet at svinekjøttet ble merket Halal med overlegg.

– Det er personlig svikt som er årsaken til at det ble mikset, sa han.