Hopp til innhold

Vil beholde F16-flyene i Bodø lenger enn planlagt

Etter det NRK erfarer har forsvarssjefen anbefalt overfor regjeringen at Bodø beholder både beredskapsflyene og vedlikeholdet av F16-flyene inntil videre. I fjor ble Evenes lovet jagerfly allerede i 2016-2017.

Hangaren ved Bodø hovedflystasjon

Både forsvarssjefen og Luftforsvarets ledelse er enige om at F16-flyene blir værende i Bodø inntil videre.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Klarer ikke forsvarssjefen å følge opp dette, så må Forsvarsdepartementet bytte han ut, sier leder for Ofoten regionråd og ordfører i Narvik, Tore Nysæter (H).

Tore Nysæter, ordfører i Narvik (H)

Tore Nysæter liker ikke signalene fra Forsvaret.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Harald Sunde

Forsvarssjef Harald Sunde.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Han liker ikke signalene om at forsvarssjefen vil vente med å legge ned jagerflyaktiviteten i Bodø, og dermed utsette etableringen i Evenes.

– Jeg forventer at forsvarssjefen følger opp Stortingets vedtak. Så enkelt er det, sier Nysæter i Narvik.

Stikk i strid med Barth Eide

Men ifølge NRKs kilder støtter altså forsvarssjef Harald Sunde ledelsen i Luftforsvaret, som har vært bekymret for et stort kompetansetap om man flytter alt på en gang.

Planen er å holde liv i jagerflybasen i Bodø til man er i mål med etableringen av den nye kampflybasen for F35 på Ørland.

Men dette er stikk i strid med signalene fra daværende forsvarsminister Espen Barth Eide, som i fjor sa dette om Bodøs framtid som jagerflybase:

– Det er ingen grunn til å tvære ut nedleggelsen av jagerflybasen i Bodø, sa Barth Eide til NRK.no i fjor sommer.

For etter planen skulle de siste jagerflyene ta av fra Bodø innen 2017.

Men nå kan det altså gå ytterligere fire-fem år før basen i Bodø stenger portene for godt.

Frykter svekket forsvarsevne

Frykten til ledelsen i Luftforsvaret er at forsvarsevnen og styrkeproduksjonen svekkes om man bygger opp Ørland og Evenes, og avvikler i Bodø samtidig.

NRK.no har i flere saker fortalt om Luftforsvarets utfordring med å få teknisk personell fra Bodø med på flyttelasset til Ørland.

(artikkelen fortsetter under)

Ansatte i Luftforsvaret ved Bodø hovedflystasjon

I hangaren ved Bodø hovedflystasjon møtte NRK (f.v.) Sigurd Myrvoll, Alexander Eilertsen, Hans Enoksen, Frode Lillebostad og Truls Thorstensen. Ingen av de fem kan tenke seg å flytte til Ørland.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

I Generalinspektøren for Luftforsvarets gjennomføringsplan for omstillinger av Luftforsvaret 2013 står det:

«Særlig er det identifisert risiko for kompetansetap som følge av samtidig flytting av kampflyvirksomhet fra Bodø til Ørland parallelt med innføring av F35, drift av F16 og etablering av Evenes som NATO QRA base».

I samme dokument som ble gjort offentlig for kort tid siden kan man lese om det som var regjeringens solide fotavtrykk i nord på Evenes:

«Styrkeproduksjonen av kampflyvåpenet samles på Ørland med en framskutt operasjonsbase på Evenes. Dette er i utgangspunktet en sivil flyplass som AVINOR drifter. Evenes vil bare ha et lite luftmilitært avtrykk knyttet til driften av QRA.»

Forsvarssjefen ønsket ikke å stille opp til intervju med NRK, men bekrefter i en e-post at de har levert sin anbefaling til Forsvarsdepartementet, som har lovet en rask behandling av saken.

– Typisk Forsvaret

Narvik-ordføreren på sin side frykter Forsvaret nå legger opp til en ny omkamp om Evenes, all den tid forsvarssjefen selv ønsket å samle hele kampflyvåpenet på Ørland.

– Dette er typisk Forsvaret der man kjører omkamp på omkamp etter vedtak i Stortinget som endrer forsvarsstrukturen, sier Nysæther.

Ingen av de tillitsvalgte på jagerflybasen i Bodø ønsker å kommentere denne saken før Forsvarsdepartementet kommer med sin beslutning.

Ifølge NRKs kilder skal et svar foreligge innen utgangen av april.

Nå er det opp til Forsvarsdepartementet å komme opp med en løsning, som sikrer Luftforsvaret en akseptabel drift uten å hisse opp støttespillerne til Evenes.

Innbyggerne i Evenes gikk i strupen på forsvaret

Innbyggerne i Evenes gikk i strupen på forsvaret. – Støykartet stemmer ikke.