Hopp til innhold

I dag startet hvalfangsten: – En ærerik norsk historie på hell

Bare 17 båter er påmeldt til årets hvalfangst, og i dag satt den første kursen for fangstfeltene i Barentshavet. – Ei utdøende næring. Ikke engang miljøorganisasjonene bryr seg lenger, sier NRK-kommentator.

Hvalfangst i Vestfjorden

Norge har åpnet opp for stadig mer fangst av vågehval. De årlige kvotene har økt fra rundt 300 dyr på midten av 1990-tallet til 1.286 dyr i 2012. Her fra hvalfangst i Vestfjorden i Nordland.

Foto: Kari Skeie / NRK

Den tradisjonsrike og kontroversielle norske hvalfangstnæringen er i full krise. De to siste årene har ikke hvalfangerne vært i nærheten av å skyte antallet dyr som kvoten tillater. I år er det tre færre påmeldte båter enn i fjor som skal forsøke å fylle kvoten på 1286 dyr.

– I år drar vi rekordtidlig ut. Vi tar sikte på å skyte noen dyr i god tid før 17 mai, sier skipper Leif Ole Olavsen på MK «Brandsholmbøen» til NRK.no.

Tallet på hvalfangere har gått kraftig ned siden toppårene på 60-tallet, da det var over 60 båter som drev hvalfangst.

Årets kvote ligger på samme nivå som i fjor, og året før. I 2011 ble 533 dyr tatt. I utgangen av august i fjor var det skutt 459 dyr.

Vil sikre seg god pris

Hvalfangst i Vestfjorden

Magesekken til vågehvalen viser at den forsyner seg av fisk.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Fordelen med å være tidlig ute er å få en god pris på kjøttet. Det kan bli etterspørsel nå etter kjøtt rundt midten av mai, derfor tror vi at vi skal få god pris hvis vi kommer inn med noe kjøtt, sier Leif Ole Olavsen.

De internasjonale protestene mot norsk hvalfangst er stilnet. Norsk hvalfangst er ikke lenger kontroversielt. I dag kjemper norske hvalfangere mot sviktende etterspørsel og spørsmål om industriens levedyktighet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er stort sett full harmoni mellom miljøorganisasjonene og hvalfangerne. Årsaken er at norske hvalfangere ikke klarer å skyte mer enn 500 dyr i året. Ute i Nord-Atlanteren svømmer 200.000 dyr, så det sier seg selv at den norske hvalfangsten ikke lenger utgjør noen trussel mot bestanden. Også aksjonister kan lese tall, sier fiskerkommentator Knut Eirik Olsen i NRK.

Det eneste som kan berge hvalfangsten er at det ferske produktet blir solgt gjennom de store butikkjedene. Det skjer ikke i dag.

– Det som selges i dag er frossent hvalkjøtt, og det ligger godt gjemt.

Olsen tror ikke norske myndigheter vil gi slipp på hvalfangsten til tross for de dårlige tidene.

– De argumenterer med økologi, men det er nok fortsatt knyttet litt prestisje til hvalfangsten etter alt det internasjonale presset Norge ble utsatt for da hvalfangsten ble gjenopptatt, sier Knut Eirik OIsen.

Men innerst inne er nok myndighetene bekymret for det som nå skjer.

– Dette er ei ærerik norsk historie som er på hell, sier han.

Færre vil kjøpe

Hvalfangst ombord på Ann Brita

Den tradisjonsrike og kontroversielle norske hvalfangstnæringen er i full krise. De to siste årene har ikke hvalfangerne vært i nærheten av å skyte antallet dyr som kvoten tillater.

Foto: NRK

Også på land blir det stadig mer vanskelig å finne kjøpere. Selskapet Ellingsen på Skrova utenfor Svolvær, er Norges mest kjente oppkjøper av hvalkjøtt.

– Vi kommer nok til å kjøpe i år, men i mindre grad enn i fjor, sier daglig leder Ulf Ellingsen.

I fjor kjøpte selskapet 80 tonn hvalkjøtt. I toppårene på slutten av 1970-årene kjøpte bedriften 600 tonn hvalkjøtt.

– Problemet oppsto ved at det var stopp i hvalfangsten i ti år. Folks matvaner endret seg, og det har vist seg vanskelig å få folk til å spise hvalkjøtt igjen. Ungdommen vil ikke ha kjøttet og det er stort sett den eldre generasjon som holder tradisjonene i hevd.

– Hvor tror du hvalfangsten er om 15 år?

– Den bør være her, men det er ikke godt å si, sier han til NRK.no.

Interesserte kjøpere

Hvalfangst i Vestfjorden

Norge, Island og Japan er de eneste nasjonene i verden som driver kommersiell hvalfangst. Her fra Vestfjorden.

Foto: Kari Skeie / NRK

Salgskonsulent Per Rolandsen i Norges Råfisklag sier flere kjøpere har antydet at de kan tenke seg å produsere hvalkjøtt.

For hvalfangerne er det mye som skal forberedes før de kan starte fangsten. Olavsen har gjennomført skyteprøven, og nødvendige godkjenninger og utstyrer på plass. Det er hektisk i innspurten:

– Dagene og timene flyr fort av gårde, hele denne uka har gått med til forberedelser. Men vi tror vi skal komme oss av gårde på søndagskvelden og da er det bare å klappe i hendene og være glad for at vi har fått alt på plass, sier Olavsen.

– Bærekraftig fangst

Årets kvote er satt med utgangspunkt i beregningsmodeller utarbeidet av vitenskapskomiteen i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC).

– Vi har med dette fastsatt en kvote som gir fullgod sikkerhet for bærekraftig fangst av vågehvalbestanden, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen, og fremhever på at vi også legger til rette for fortsatt stabilitet og gode rammebetingelser for hvalfangstnæringen.