Hopp til innhold

- Betyr utsettelse av Shtokman

– Russlands beslutning om å bygge ut Shtokman-feltet alene, betyr i praksis en utsettelse, sier Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt.

Melkøya
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han sier det selvsagt blir en nedtur for Nord-Norge som hadde håpet på leveranser og service-oppdrag i tilknytning til en utbygging.

– Det konseptet man nå velger, ligger langt inn i fremtiden. Gazprom har ikke selv kompetanse til å bygge ut Stockman i dag.

– Det konseptet man nå velger, ligger langt inn i fremtiden. Gazprom har ikke selv kompetanse til å bygge ut Shtokman i dag.

Det går imidlertid en nasjonaliseringsbølge gjennom Russland, og ved å utsette prosjektet kan kanskje russisk industri komme inn i bildet senere.

– I hvert fall er det nok mange som håper det, sier Moe.

Dropper LNG-alternativet

Moe mener det avgjørende nå er at man åpenbart vil droppe første fase i utbyggingen som innebærer at gassen skal gjøres til flytende LNG og så fraktes til det amerikanske markedet på skip.

I de planene man har forholdt seg til hittil, er det først i andre fase av utbyggingen gassen skal føres i rør gjennom Karelen og under Østersjøen til Tyskland, sier Moe.

Han legger til at det i Russland treffes mange beslutninger og at siste ord om Shtokman neppe er sagt. Moe stiller seg litt uforstående til at gassen skal føres til Europa fordi Russland har så mange andre gassfelt som kan levere gass i rørledninger til det europeiske markedet.

Til USA er det bare LNG-alternativet som fungerer.

Russisk dragkamp

Moe advarer mot å tro at det er forholdet mellom Russland og utlandet som ligger til grunn for beslutningen om å bygge ut Shtokman-feltet som et nasjonalt prosjekt.

– Det pågår dragkamper i russisk industri. Landet har et enormt investeringsbehov og kanskje har rett og slett utbyggingen av Shtokman forbigående blitt nedprioritert, sier Moe.

Han mener norsk leverandørindustri fortsatt kan komme inn i utbyggingen på Shtokman, men mandagens beslutning innebærer en utsettelse, og for mange blir det derfor en nedtur så lenge man ikke har en tidshorisont å forholde seg til.

I øyeblikket er imidlertid etterspørselen etter tjenestene fra leverandørindustrien på verdensbasis så høy at de negative virkningene først og fremst vil ramme Nord-Norge og ikke selve industrien. (©NTB)