Hopp til innhold

– Tiden for å lure forbrukere er forbi

Narvik-bedriften Kuraas solgte halal-kjøtt som inneholdt svin. Nå ønsker de at Islamsk Råd skal godkjenne dem som halal-produsent. – De har all rett til å eksistere i markedet, men må forholde seg til spillereglene, sier Mehtab Afsar.

Mehtab Afsar

Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge mener halal-bransjen generelt operer uryddig når det gjelder dokumentasjon og merking. Det vil han ha en slutt på.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Onsdag ble det kjent at Narvik-firmaet Kuraas har solgt halal-kjøtt som inneholdt opp mot 30 prosent svin.

Reaksjonene i etterkant har vært sterke. Blant annet gikk Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, ut og betegnet det som mafialignende tilstander.

– Har stor respekt for deres tro

Kuraas la seg langflate, og har beklaget. Spesielt til de som av religiøse årsaker ikke spiser svin. Markedssjef Kenneth Kuraas sier at de i dag har ringt Islamsk råd for å beklage personlig.

– Vi hadde en lang samtale med dem. Jeg er personlig kristen selv og har stor respekt for deres tro og den krenkelsen de føler, sier Kuraas.

De kjenner seg ikke kjenner seg igjen i Afsars karakteristikk og har benektet at svinekjøttet ble merket Halal med overlegg.

Afsar står fortsatt for uttalelsen.

– Det å leke med folks tro på denne måten for å tjene penger - hva annet skal man kalle det? Det er mafialignende tilstander, sier han til NRK.no.

Kuraas ønsker godkjenning fra Islamsk råd

Afsar sier halal-kjøttbransjen ofte opererer uryddig når det gjelder dokumentasjon av kjøttets sporbarhet, og at det merkes villedende.

I fjor etablerte Islamsk Råd Norge en felles standard for merking av halal-kjøtt. Den inkluderer blant annet krav og kriterier til slakt, og rutiner for å unngå krysskontaminering.

Etter onsdagens skandale ønsker Kuraas å godkjennes av denne og har invitert Islamsk Råd opp til Narvik.

– Vi har bedt dem sertifisere oss etter deres standarder, slik at muslimene selv går god for våre råvarer, forteller markedssjef Kenneth Kuraas til NRK.no.

– De må forholde seg til spillereglene

Mehtab Afsar synes det er vanskelig å forsvare skandalen som en glipp når det er snakk om så store mengder svinekjøtt. Men han understreker at de ikke ønsker å sette seg på bakbeina.

– Når Kuraas tar kontakt med oss og ønsker å bli sertifisert, sier ikke vi nei takk. De har all rett til å eksistere i markedet men da må de forholde seg til spillereglene og oppføre seg som en måte som vekker tillit, sier Afsar.

Han reiser mer enn gjerne til Narvik for å gjennomgå rutiner sammen med Kuraas og sikre at forbrukerne får det kjøttet de skal.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kebab fra Kuraas

Kebab fra Kuraas. Denne uka har forbrukerne rast etter at det ble kjent at det halal-merkede kjøttet inneholdt svin.

Foto: Skjermdump fra kuraas.no

– Alle som ikke har rent mel i posen bør fortest mulig få det

Afsar sier de vil fortsette å jobbe for at bransjen tar seg i nakken.

– Alle som ikke har rent mel i posen bør fortest mulig få det. Jeg tror tiden for å lure forbrukere og leke med folks tro på den måten er forbi.

Han forteller at Islamsk Råd sammen med Mattilsynet vil jobbe for at det blir lettere å luke ut de som misbruker betegnelsen halal.

– Bransjen har ikke noe valg lenger. De er nødt til å rydde opp i det her. Krav til dokumentasjon er alfa og omega og de kan ikke fortsette med villendende markedsføring, sier Afsar.

Vurderer politianmeldelse

Mattilsynet har vært i møte med Kuraas i dag for å finne ut hvordan svinekjøttet kunne ende opp som halal-kjøtt. Kenneth Kuraas sier til NRK.no at det er personlig svikt som er årsaken til at det ble mikset.

– Vi har en sannsynlig teori som vi har lagt frem for Mattilsynet. Den tyder på feilmerking av produksjonsråvarer. I dette tilfellet har det fått fatale konsekvenser.

Men førsteinspektør i Mattilsynet i Ofoten Anne Døsen, sier de ikke er helt fornøyd med forklaringene de fikk.

– Foreløpig har de ikke gitt Mattilsynet et fullgodt svar på hva som har skjedd.

Døsen forteller at de vil følge bedriften nøye fremover og bringe på det rene hvordan dette kunne skje.

– Det er et grovt tillitsbrudd ovenfor forbrukerne som vi ser svært alvorlig på. Dette vil få konsekvenser og vi vurderer å politianmelde det.

– Har skjerpet rutinene

Hos Narvik-bedriften Kuraas har skandalen ifølge Kenneth Kuraas ført til at rutinene har blitt betraktelig skjerpet siden onsdag.

– Vi har satt ned en intern revisjon på alle våre produsksjonsrutiner og merking. Nå gjør vi dobbeltkontroll og dobbeltsjekker prosessen rundt halal-kjøtt.