Hopp til innhold

Kjøttprodusent: – Vi fikk hakeslepp

Onsdag ble det kjent at Kuraas har solgt halalmat som inneholdt svinekjøtt. – Vi beklager på det sterkeste, sier Kuraas.

Kebab fra Kuraas

Det er ukjent hvor mye svinekjøtt dette produktet inneholder.

Foto: Skjermdump fra kuraas.no

– Vi fikk litt hakeslepp da det ble snakk om opptil 30 prosent. Men Mattilsynet opererer med en kategori inntil 5 prosent, og en neste kategori fra 5 til 30 prosent. Vi mener funnene i våre produkter må ligge rett over 5-prosentsgrensa, sier markedssjef Kenneth Kuraas til NTB.

Han synes det er særlig trist at den enkeltes private tro har blitt krenket.

– Vi beklager på det aller sterkeste til de som har kjøpt et produkt som skulle være halal. Vi er veldig lei oss for det som har skjedd, sier markedssjef Kenneth Kuraas til NRK.no.

Menneskelig svikt

Kuraas har foreløpig ikke svar hva som har skjedd, men sier matprodusenten har hatt en intern kontroll hvor de har sett på mulige alternativer som kan ha ført til avviket.

– Det er snakk om menneskelig svikt i forbindelse med produksjonsrutiner og merking av råvarer. Vi jobber tett med Mattilsynet og legger fram alle beviser og teorier slik at vi kan bevise at dette ikke er gjort med viten og vilje.

Hvor lenge svinekjøttet har vært på ville veier er vanskelig på svare på, men Kuraas bedyrer at det kun er snakk om sporadiske avvik og at kundene kan stole på produktene i framtiden.

– Vi har innskjerpet rutinene internt for å forsikre at kundene får riktig produkt.

Han sier videre at Mattilsynets prøver viser stor variasjon i mengden svinekjøtt, og noen av prøvene inneholder ikke svinekjøtt. Kuraas jobber nå med å finne ut hva som har skjedd, og skal møte Mattilsynet i løpet av fredag morgen.

– Som produsent er vi opptatt av at kundene ikke skal villedes og at merking skal være rett slik at forbrukerne skal være trygg på at de ikke villedes.

30 prosent svinekjøtt

Mattilsynet har funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas.

Dette til tross for at halalkjøtt skal være helt fri for svinekjøtt og følger andre regler for tilberedning etter muslimske halalregler.

Hos en annen produsent viste biff seg å være 60 prosent svin.

I går ble det kjent at det ble funnet svinekjøtt i små mengder i Aramso kebab fra Kuraas. Prøven er tatt i en butikk i Tromsø.

Leverer til Nord-Norge

Aramso kebabkjøtt selges i dagligvarehandelen, og Kuraas leverer primært i Nord-Norge, men noe av produktet kan også ha blitt levert til andre regioner, opplyser selskapet.

Mattilsynet har også avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg, Pizzatopping Biff Piffi, inneholder mer enn 60 prosent svinekjøtt.

Prøver er tatt i Oslo og Drammen av produktet, som er oppgitt å inneholde kun kjøtt fra storfe.

– Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff, skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil fratar vi dem muligheten til å velge dette selv. Det er alvorlig, sier Edvardsen.