Hopp til innhold

Streik kan ramme sju flyplasser i Nord-Norge

Sju lufthavner i Nord-Norge kan rammes om Luftfartfunksjonærenes forening velger å trappe opp flyplasstreiken fra i morgen av.

Streikevakter Brønnøysund

Siden tirsdag har ansatte i Air Service i Brønnøysund vært i streik etter brudd i lønnsforhandlingene med NHO Luftfart.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Siden tirsdag har ansatte i Air Service i Brønnøysund vært i streik etter brudd i lønnsforhandlingene med NHO Luftfart.

Luftfartsfunksjonærenes forening vil torsdag vurdere opptrapping av flyplasstreiken, og forhandlingsleder, Asbjørn Wikestad, sier det kan ende opp med opptrapping i sju lufthavner i Nord-Norge.

Asbjørn Wikestad, leder i Luftfartens Funksjonærforening

Asbjørn Wikestad, leder i Luftfartens Funksjonærforening.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

– Vi har gitt beskjed til arbeidsgiver om at vi er villige til å sette oss ned og forhandle når som helst og hvor som helst, hvis vi ikke får respons på det så vil vi diskutere en opptrapping av konflikten.

– Hvilke lufthavner vil dere eventuelt ta ut i streik?

– Svolvær, Narvik og fem lufthavner i Finnmark. Det er de som vil være aktuelle, men vi vil ikke ta ut alle samtidig, forteller Wikestad.

Eskalering

Konflikten omkring streiken eskalerte allerede tirsdags kveld, da Luftfartsfunksjonærenes forening mente Widerøe bedrev streikebryteri.

– Luftfartsfunksjonærenes forening vil naturligvis følge de spillereglene som gjelder for en eskalering av situasjonen, sier Wikestad.

Det er viktig for forhandlingslederen at reglene følges i lønnskonflikten og streiken som pågår.

– Spillereglene er sånn at man varsler motparten om hvilke stasjoner som blir tatt ut i konflikt og fra hvilke tidspunkt. Da har man minimum fjorten dagers varslingsfrist, og så blir de ansatte tatt ut fortløpende ettersom vi rapporterer dem inn, forteller han.

– Det er vi som rammes av streiken

Da Widerøe tirsdag meldte at de hadde omdisponert ansatte for å kunne ta unna flytrafikken fra Brønnøysund lufthavn fra onsdag av, mente Wikestad at dette var noe av det mest tarvelige en arbeidsgiver kunne gjøre.

Kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, sa til NRK tirsdag at Widerøe ikke mener det flyselskapet gjør er streikebryteri.

Selskapet har satt inn Widerøe-folk fra andre flyplasser i arbeid ved Brønnøysund lufthavn, og disse jobber nå avvikle trafikken.

– De ansatte ved lufthavnen er jo ikke i direkte konflikt med Widerøe, vi er en tredjepart og det er passasjerene våre også. Det er vi som rammes av streiken, svarte Kongsteien.

Håper på snarlig løsning

Til tross for at Wikestad ikke er enig med Kongsteien, håper saken løses på den ene eller andre måten snart.

– Konflikten kan gå i en måned uten at noen må ta kontakt med hverandre. Men vi håper som sagt at arbeidsgiverne viser fornuft, og at de tar kontakt slik at vi kan prøve å komme ut av konflikten allerede nå.