Hopp til innhold

Strømmen er tilbake etter massivt strømbrudd

Brødovnene er i gang igjen i Lofoten etter at drøyt 50.000 mennesker mistet strømmen da en transformatorstasjon eksploderte i Harstad i går kveld.

Ovnene i gang på bakeri etter strømbrudd

Brødovnene hos bakeriet i Svolvær var i gang igjen rundt klokken åtte.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Statnett bekreftet klokken ni at strømmen var tilbake hos abonnentene i Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms.

– Vi har utbedret feilene som oppstod sent i går kveld. Nå passer vi på nettet og oppbyggingen av forbruket i regionen, og at dette skjer på en god og tilfredsstillende måte, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett.

Brann i transformatorstasjon

Totalt ble drøyt 50.000 mennesker strømløse sent tirsdag kveld. Årsaken var en feil på overliggende nett inn til Lofoten, som sammenfalt med en brann i en transformatorstasjon i Kilbotn utenfor Harstad.

Hagerup Nilson i Statnett sier det er svært beklagelig når slike strømbrudd oppstår.

– Vi jobber hver dag for å passe på at folk har strøm i hele Norge. Når noe slikt skjer settes hele Statnett-apparatet i sving.

brann trafo kilbotn

Statnett har fortsatt ikke funnet årsaken til at strømmen forsvant i Harstad-området, men tror overbelastning kan være en årsak.

Foto: Hilde Sydow

Nytt strømbrudd

Like før klokken syv opplyste direktør i Lofotkraft Arnt Winther at feilen på den ene hovedlinjen inn til Lofoten var rettet, og at det dermed var mulig å legge inn strøm i deler av Lofoten.

Men gleden ble kortvarig, for mens Winther ble intervjuet i NRK Nordlands morgensending en halvtime senere forsvant strømmen igjen.

– Nå skjer det ting her mens jeg prater med deg. Det blinker ganske kraftig igjen. Det er ikke sikkert alt er over her ennå.

Samtidig informerte Hagerup Nilson i Statnett om et nytt massivt nettbrudd i Harstad. Dermed var store deler av Ofoten, Vesterålen og Lofoten igjen uten strøm.

Klokken åtte var imidlertid strømmen tilbake hos de fleste som var blitt rammet av strømbruddet.

Ber folk redusere forbruket

Strømbrudd Lofoten

Bensinstasjonseier Stein Terje Knutsen så seg nødt til å stenge dørene under strømbruddet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Statnett opplyser på sine nettsider at nettet i området fremdeles er sårbart, og de oppfordrer folk i området til å redusere strømforbruket sitt med det de kan inntil videre.

Strømforsyningen til Lofoten har vært ustabil til tider, og for noen år siden investerte Vågan kommune i nødaggregat for helse og omsorgssentrene.

I et ellers mørklagt Svolvær var det kun disse husene samt driftssentralen til Lofotkraft og rådhuset som hadde lys i vinduene.

Hele Lofoten er mørklagt etter en feil i strømnettet tirsdag kveld.

Hele Lofoten uten strøm