Hopp til innhold

55.000 ble rammet av strømbrudd

Strømmen skal nå være tilbake hos de fleste i regionen etter det massive strømbruddet tirsdag kveld.

Hele Lofoten er mørklagt etter en feil i strømnettet tirsdag kveld.

Martha Hagerup Nilson

Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett.

Foto: Statnett

Strømmen skal rundt klokken åtte være tilbake hos abonnentene i Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms.

Det bekreftes av Statnett klokken ni.

– Vi har utbedret feilene som oppstod sent i går kveld. Nå passer vi på nettet og oppbyggingen av forbruket i regionen, og at dette skjer på en god og tilfredsstillende måte.

Lofotkraft opplyste like over klokken åtte at deres abonnenter hadde fått strømmen tilbake.

– Akkurat nå har alle i Lofoten strøm. Men Statnett har problemer i regionen, og det er veldig skjørt, sa direktør Arnt Winther i Lofotkraft.

Han sier imidlertid at de ikke har fullstending oversikt, og at det i noen få områder fortsatt kan være problemer.

Rundt klokken åtte fikk også de siste abonnentene i Vesterålen strømmen tilbake opplyser Vesterålskraft.

Spar på strømmen

Ovnene i gang på bakeri etter strømbrudd

Brødovnene hos bakeriet i Svolvær var i gang igjen klokken åtte.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Seksjonssjef Georg Kunstad i Hålogaland Kraft informerer om at også deres abonnenter fikk tilbake strømmen rundt klokken åtte, men oppfordrer samtidig folk om å spare på strømmen for å ikke overbelaste nettet.

Det gjør også Winther i Lofotkraft.

– Det viktig for oss å få så lite belastning som mulig når strømmen er tilbake, sier Winther.

Jobber med feilretting

Like før klokken halv åtte opplyser kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett om et nytt massivt nettbrudd i Harstad. Dermed er store deler av Ofoten, Vesterålen og Lofoten uten strøm.

– Vi har startet med å bygge opp nettet igjen og håper feilen kan være rettet innen halv ni, sier Hagerup Nilson til NRK.

I mellomtiden kan så mange som 55.000 mennesker være uten strøm.

Statnett har problemer med forsyninga i hele Sør-Troms og Ofoten. De har ansvar for sentralnettet og forsyner blant annet Lofotkraft med strøm.

Fant feil på linje

Tomme hyller hos bakeri
Foto: John Inge Johansen / NRK

Like før klokken syv opplyste direktør i Lofokraft Arnt Winther at feilen på den ene hovedlinjen inn til Lofoten var rettet. Dermed var det mulig å legge inn strøm i deler av Lofoten. Foreløpig gjelder dette Leknes, Gravdal, Stamsund, samt deler av Moskenes, Svolvær, Værøy og Røst.

– Det stopper der, for vi får ikke lov å gjøre mer enn dette av Statnett. De har problemer med forsyningen i hele Sør-Troms og Ofoten, sier Winther.

Totalt ble nesten 50.000 mennesker strømløse sent tirsdag kveld. Det skal være snakk om en feil på overliggende nett inn til Lofoten, som sammenfalt med en brann i en transformatorstasjon i Kilbotn utenfor Harstad.

Strømløst også i Ofoten og Sør-Troms

Deler av Narvik-regionen, Evenes, Gausvik, Ramsund og Harstad ble også strømløse like før klokka 23 tirsdag kveld.

Beboerne i Harstad-regionen fikk imidlertid tilbake strømmen klokken 04.20 natt til onsdag, men det er fortsatt strømløst i Lofoten, opplyser Statnett.

Den lokale strømforsyningen i Lofoten er lagt ned på ubestemt tid, og ifølge direktør i Lofotkraft Arnt Winther må innbyggerne belage seg på lang ventetid.

– Det er veldig vanskelig å si når strømmen er tilbake, det kan gå opptil et døgn, opplyser Arnt Winther i Lofotkraft til NRK.no.

Holder motet oppe

NRKs journalist møter Ørjan Hasselberg i stummende mørke i Lofoten. Hjullasteren han kjører, står med fronten inn mot bensinstasjonen til Esso i Svolvær, og fungerer som nødlys inne i butikklokalet. Han holder motet oppe til tross for at det er uvisshet omkring når strømmen kommer tilbake.

Strømbrudd Lofoten

Ørjan Hasselberg og Stein Terje Knutsen

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg er klar med gassgrill og vedfyring. Pølser har jeg også tilgjengelig i kjøleskapet, sier han.

Hasselberg har stor tro på at strømmen snart vender tilbake.

– Strømmen i Lofoten vender tilbake i løpet av kort tid. Det har den alltid gjort, forteller han.

Må kanskje stenge

Situasjonen for bensinstasjonseier Stein Terje Knutsen er en annen. Strømmen har vært borte lenge nå, og dermed er det bare å stenge dørene.

– Jeg kan ikke selge bensin, har ikke kasseapparat, og jegtør ikke åpne fryseboksene av frykt for å ødelegge matvarene mine. Jeg kan ikke gjøre noe, forteller Knutsen.

Ikke fare for liv og helse

Strømforsyningen til Lofoten har vært ustabil til tider, og for noen år siden investerte Vågan kommune i nødaggregat for helse og omsorgssentrene. I et ellers mørklagt Svolvær, er det kun disse husene samt driftssentralen til Lofotkraft og rådhuset som har lys i vinduene. Båtene i havna lyser likevel også opp – de har egne aggregat som drives av båtmotorene.

Statnett jobber nå med å utbedre feilen, opplyser Lofotkraft.

NRK.no kommer tilbake med mer