Hopp til innhold

Røde Kors: – Det blir bare verre og verre for hvert år som går

Nordland Røde Kors krever at våghalsene som kommer til Nord-Norge for å stå på ski får meldeplikt og må ha med seg lokale guider for å unngå skredulykker.

Espen Haugerstuen i Røde Kors i Nordland ønsker strenger krav til skiturisme.

DRAMATISK REDNINGSAKSJON: Her reddes franske skiturister fra snøskredet i Lofoten i går. Nå ønsker Espen Haugerstuen i Røde Kors i Nordland krav om lokale guider.

Foto: John Inge Johansen/Røde Kors

I går ble et fransk reisefølge tatt av skred i Reine i Lofoten. Ingen av de 12 skituristene var lokalkjent.

Leder for distriktsrådet til Røde Kors Hjelpekorps i Nordland, Espen Haugerstuen, er bekymret over at stadig flere skiturister strømmer til områder de ikke har nok kunnskaper om.

– Det blir bare verre og verre for hvert år som går. Ekstremturistene beveger seg inn i områder hvor de ikke er kjent med farene med snø og snøskred.

Krever lokale guider

Han mener turistene altfor ofte undervurderer farene i områdene de ferdes.

– De tramper inn i områder der de ikke burde være. De har få eller ingen lokale kunnskapen som er livsnødvendig for å kunne vurdere forholdene tilstrekkelig.

Nå tar Haugerstuen til orde for å endre regelverket med krav om lokale guider og meldeplikt.

– Det må bli meldeplikt for dem som skal inn i et område som er ukjent, mener han.

En av flere ulykker

I løpet av den siste uken har det vært to tilfeller i Nordland hvor utenlandske skiturister må berges av norske redningsmannskaper.

Mandag ble en gruppe franske frikjørere tatt av snøskredet i Lofoten og forrige torsdag måtte en gruppe britiske skiløpere på Saltfjellet berges etter å ha kommet ut for uvær.

For ett år siden omkom fem franske og sveitsiske skiturister, mens en ble skadd i et snøskred i Kåfjord i Troms. Ulykken var den verste siden januar 2000, da en rutebuss og en hjullaster ble tatt av et snøskred og fem personer omkom.

Må skjerpe sikkerheten

Skred

I fjor ble franske og sveitsiske skiturister tatt av et snøskred i Kåfjord. Inne i den røde markeringen er et Sea King redningshelikopter.

Foto: Martin Lyngdal

Norsk Folkehjelp gikk i etterkant ut med forslag om å stille større krav til arrangører av skiturisme, på samme måte som aktører innen raftingturisme har gjort tidligere.

– Hvis ikke bransjen selv skjerper sikkerheten, kan det bli nødvendig å regulere den del av turismen som satser på løssnøkjøring på ski, sa sanitetssjef Jon Halvorsen i Norsk Folkehjelp den gang.

Åtte franske skikjørere ble i dag tatt av et snøskred i Moskenes kommune i Lofoten. To personer ble fraktet til sykehus med bruddskader.
Redningsfolk er skremt over sjansene skikjørere tar i jakten på den ekstreme opplevelsen.

Her reddes franske skiturister fra snøskredet i Lofoten i går. Nå ønsker Espen Haugerstuen i Røde Kors i Nordland krav om lokale guider.