Hopp til innhold

Her reddes franske skiturister fra snøskredet

Åtte personer ble i formiddag tatt av et snøskred i Moskenes kommune i Lofoten. To personer er fraktet til sykehus med bruddskader. – Dette kunne gått veldig ille, sier Kjetil Wiik i 330-skvadronen.

Åtte franske skikjørere ble i dag tatt av et snøskred i Moskenes kommune i Lofoten. To personer ble fraktet til sykehus med bruddskader.
Redningsfolk er skremt over sjansene skikjørere tar i jakten på den ekstreme opplevelsen.

Reddet etter snøskred

Sea King

Det ble satt inn helikopter i redningsaksjonen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Skredet, som gikk ved Hammarskaftet i Lofoten, tok med seg åtte personer av en gruppe på tolv. Hovedredningssentralen opplyser nå at alle er funnet.

Ifølge fartøysjef ved 330 skvadronen, Kjetil Wiik, var dette en krevende redningsaksjon.

– For det første gikk skredet høyt oppe i fjellet, for det andre var det under et overheng slik at vi ikke kunne heise skadde opp i helikopteret. Det var fjell på alle kanter.

– Kunne gått riktig ille

En av personene i det franske skifølget på tolv personer meldte selv fra at gruppen var tatt av skred. Politiet fikk melding om skredet klokken 11:47.

– Da vi først ankom stedet der skredet hadde gått så vi ingen tegn til verken ras eller personer. Det viste seg så at skredet var i begrenset størrelse og i en trang kløft, det var nesten umulig å se fra lufta, forteller Wiik.

– Hvor galt kunne det egentlig gått i dag?

– Hvis skredet hadde vært større kunne dette gått veldig ille. Heldigvis var det et begrenset skred som stoppet i fjellsiden, forteller en lettet fartøysjef.

Røyk veltet inn i cockpit

Kjetil Wiik i 330 skvadronen forteller om en utfordrende redningsaksjon.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

To til sykehus

Hovedredningssentralen melder om at to personer er fraktet til sykehus etter raset.

– En person ble fraktet med Seakingen til sykehus i Bodø med lårhalsbrudd, sier vakthavende redningsleder Finn Tore Sortland ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge til NRK.

En kvinne med bruddskader i hånden ble fraktet til sykehuset i Gravdal.

– Redningsaksjonen er nå avsluttet. Resten av følget samles på Reine og får helsesjekk der, sier Sortland.

Forferdelig opplevelse

– Det var forferdelig å se vennene mine bli dekket av snø. En fryktelig opplevelse, forteller en av de involverte skigåerne til avisa Lofotposten.

Mannen forteller videre at grunnen de gikk på føltes trygg.

– Vi fikk ingen forvarsel på hva som kom til å skje, forteller franskmannen til avisa.

– Man trenger en dose flaks

Hovedredningssentralen fikk tidlig oversikt over situasjonen og det ble satt inn store ressurser i søket.

– Politiet samlet sammen det som var av ressurser i nærområdet og redningshunder som var på riksgrensen og redningshelikopter fra Bodø, samt Norsk Folkehjelp, sier operasjonsleder Kåre Munkvold i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Til tross for at raset var forholdsvis lite i omfang, er ikke Kjetil Wiik i tvil om hva som må til for å overleve et snøras:

– Hver gang det går et skred samtidig som det er folk i området trenger man en dose flaks for at situasjonen skal få et postitivt utfall.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.