Hopp til innhold

Ber om statlige millioner til omstilling og næringsutvikling i Narvik

Narvik kommune sliter med fraflytting, og daglig leder i Narvikregionen Næringsforening ber nå om pengestøtte slik at kommunen kan omstille seg.

Kjetil Moe

Kjetil Moe i Narvikregionen Næringsforening mener staten og fylkeskommunen må bidra med penger til omstilling og utvikling i Narvik kommune.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Foreningen orienterte i går om utfordringene kommunen står overfor. De to siste årene har 600 arbeidsplasser forsvunnet og flere har flyttet fra kommunen.

Daglig leder i foreninga, Kjetil Moe, ønsker nå drahjelp fra fylkeskommunen og staten.

– Nordland fylke og staten må på banen. De må bidra med et betydelig antall millioner, til omstilling og næringsutvikling i Narvik.

Ekstraordinær innsats

Samtidig mener han at det nå må gjøres en ekstraordinær innsats for å unngå at situasjonen blir verre.

– Det må legges til rette for utvikling og utvidelser i det eksisterende næringslivet og for etablering av nye bedrifter. Stikkord for oss nå er saksbehandlingstid for byggesaker og reguleringssaker i Narvik kommune og det å ha klargjorte næringsarealer.

(artikkelen fortsetter under)

 Narvik Rådhus

De to siste årene har 600 arbeidsplasser forsvunnet og flere har flyttet fra Narvik kommune.

Foto: Mathis Eira / NRK

Har forståelse

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen som sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget sier Narvik ikke uten videre kan forvente å få statlig økonomisk hjelp selv om kommunen sliter med fraflytting og arbeidsledighet.

Eirik Sivertsen. Nordland Arbeiderparti

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen sier Narvik kommune ikke uten videre kan forvente statlig pengestøtte

Foto: Arbeiderpartiet

– Det er ingen som lenger får støtte fordi man føler sympati eller synes synd på noen. Vi har kommet til et tidspunkt der alle som får noe, får det fordi de kan bidra til nasjonsbyggingen.

Han har forståelse for opplevelsen man har i Narvik, men mener samtidig at det som har skjedd i kommunen ikke kan sammenlignes med det som har skjedd i for eksempel Glomfjord og Meløy.

– Narvik må legge fram konkrete prosjektplaner for å få pengestøtte fra staten.

Blir ikke omstillingskommune

I 1995 fikk Narvik status som omstillingskommune og fikk pengestøtte fra staten etter å ha mistet 800 arbeidsplasser.

Sivertsen sier det ikke er aktuelt med en slik status på nåværende tidspunkt. Han lover likevel at politikerne på nordlandsbenken på Stortinget vil være med på å synliggjøre alle mulighetene som ligger i Narvik.

– For eksempel mener jeg Narvik er det riktigste stedet å lokalisere det arktiske petroleumsinstituttet som regjering nå har sagt at vi skal lage. Jeg mener Narvik har en rolle å spille i forhold til den mineralsatsingen vi er på vei inn i. Vi skal jo snart presentere en mineralstrategi.