Hopp til innhold

Forsker: – Politiet øver for lite på maktbruk

– Flere studier viser at politiet har for dårlige ferdigheter i fysisk maktbruk. Årsaken er at de trener for lite og gjør det sjelden i tjeneste, sier forsker Pål Lagestad.

Pål Lagestad

Førsteamanuensis Pål Lagestad håper Politidirektoratet og ledelsen ved de ulike politidistriktene tar initiativ til å fokusere på politiets maktbruk.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell/Politihøgskolen

Politiets fysiske maktbruk har blitt et hett diskusjonstema etter at en video ble offentliggjort av VG søndag kveld. Klippet viser en politibetjent som sparker og slår en mann som er siktet etter en overfallsvoldtekt i Bodø natt til søndag.

Politiet får kritikk for å ha brukt unødvendig og uforsvarlig makt mot mannen.

Tidligere førsteamanuensis ved Politihøgskolen Pål Lagestad mener tjenestemennene var unødvendig harde.

– Det er ikke min jobb å dømme politibetjenten som sparket og slo, men ut fra bildene kan jeg si at dette ikke er en vanlig tilnærming. Det er heller ikke noe som politistudenter lærer. De lærer at slag og spark er noen man kun benytter i nødvergesituasjoner. Det lite som tyder på at politibetjenten er i en nødvergesituasjon, sier forsker og førsteamanuensis Pål Lagestad.

Han har skrevet boka «Kommunikasjon og konflikthåndtering: Publikumsrettet arbeid i et politifaglig perspektiv».

Flere teknikker

Ifølge Lagestad er vanlig prosedyre at politiet tar kontroll over arrestanten ved bruk av pågripelsesteknikker.

– Det gjorde denne politibetjenten også. Men i tillegg bruker han slag og spark. Det virker unødvendig. Når politiet tyr til maktbruk, skal det brukes ut fra et såkalt forholdsmessighetsprinsipp. Det betyr at det skal være nødvendig og forsvarlig. Ut fra videoen er det vanskelig å se at dette kan være nødvendig eller forsvarlig.

Politimannen selv har hevdet at arrestanten nektet å legge hendene bak på ryggen. I en slik situasjon finnes det prosedyrer.

– Politiet kan styre en person med såkalt håndleddsbend, et grep som er effektivt og som ikke gir den farlige effekten som slag og spark kan gjøre, sier Lagestad.

– Trener for lite

Førsteamanuensis Pål Lagestad

Førsteamanuensis Pål Lagestad

Foto: Politihøgskolen

Lagestad håper det kan komme en større debatt rundt politiets fysiske maktbruk.

– Flere studier viser at politiet har forholdsvis dårlige ferdigheter i fysisk maktbruk. Årsaken er at de trener for lite på det og gjør det sjelden i tjeneste.

Han håper Politidirektoratet og ledelsen ved de ulike politidistriktene tar initiativ til å fokusere på dette.

– Politiet er de eneste i samfunnet som har rett og plikt til å bruke fysisk makt. Da er det et paradoks at de trener så lite på det, sier Lagestad.

– Politiet skal ikke straffe

Lagestad har intervjuet flere politistudenter som ute i praksis har fått beskjed om å være hardhendt.

– Det er ikke politiets oppgave å straffe. Jeg håper det ikke er det vi ser et bilde av her, sier han til NRK.no.

– En av mine informanter i min studie sa det slik: «Hvis folk hadde visst hvor dårlig politiet er til å bruke fysisk makt, hadde de blitt skremt». Det viser at man har en del å hente på kvaliteten på utførelsen av teknikken.

Har ikke lagt skjul på noe

Robin Johnsen

Robin Johnsen, lokal tillitsvalgt i Politiets Fellesforbund, advarer mot å forsøke å bedømme situasjonen bare ut fra videoklippet.

Foto: Ola Helness / NRK

Ifølge Robin Johnsen, lokal tillitsvalgt i Politiets Fellesforbund, har de involverte polititjenestemennene rapportert til sine overordnede hva som har skjedd, og rutinemessig informert om hvilken makt som ble utøvd.

– De har på ingen måte prøvd å legge skjul på hva som har skjedd. Etter at det ble en mediesak opplever de det selvfølgelig som ei belastning.

– Når du ser denne videoen, hva ser du da?

– Jeg ser et utdrag av politihverdagen, hvor man må inn og få kontroll på personer. Og jeg ser at politiet utøver den makta som må til for å få kontroll.
Jeg som er vant til det blir ikke veldig overraska over det jeg ser, men jeg kan skjønne at andre som ikke er vant til det reagerer, sier Johnsen til NRK.no.

– Er det unødvendig maktbruk?

– Ingen kan gi et klart svar på det nå. Derfor er jeg veldig glad for at spesialenheten skal se på det og gjøre ei helhetlig vurdering. Dette er et videoklipp på et par minutter, det ligger jo noen forutsetninger og en interaksjon med gjerningspersonen i forkant av dette. Jeg vil advare veldig sterkt mot å forsøke å bedømme situasjonen bare ut fra dette klippet.

– Det er bra at man setter fokus på om dette er rett eller ikke, men å ta det derfra til å kalle det politivold blir veldig rart i mitt hode, sier Johnsen.

Tas ikke ut av tjeneste

Politimennene som pågrep mannen etter en overfallsvoldtekt i Bodø i helgen, blir ikke tatt ut av tjeneste.

Den pågrepne 31-åringen blir tirsdag framstilt for varetektsfengsling, opplyser Salten politidistrikt. Mannen er av utenlandsk opprinnelse og er midlertidig bosatt i Bodø. Kvinnen som han er siktet for å ha overfalt og voldtatt, er i 20-årene.

Mannens forsvarer, advokat Finn Ove Smith, sier i ettermiddag at 31-åringen ikke erkjenner straffskyld.