Hopp til innhold

Avslutter søket etter den savnede Kjell Johansen

Politiet avslutter nå søket etter fiskeren som forliste ved Bolga i november i fjor.

Fisker Kjell Johansen fra Bolga

Politiet har avsluttet søket etter den savnede Kjell Johansen. Fiskeren forliste utenfor Bolgavær ved Bolga i Meløy kommune 2. november i fjor.

Foto: NAK Flytjeneste/Privat

Kjell Johansen (63) ble meldt savnet fredag 2. november utenfor Bolgavær ved Bolga i Meløy kommune, etter at sjarken hans ble funnet drivende i sjøen, med garnbruk hengende utenfor rekka.

Det ble umiddelbart satt i gang en stor redningsaksjon ledet av Hovedredningssentralen, hvor blant annet fartøy og helikopter ble benyttet.

Nå avslutter politiet søket etter den savnede fiskeren.

Stor leteaksjon

Selve redningsaksjonen ble avsluttet lørdag 3. november, og politimesteren i Salten besluttet overgang til ny fase med søk etter antatt omkommet person.

I tidsrommet etter redningsfasen og frem til avsluttet undervannssøk 26. november, ble det gjennomført havbunns- og overflatesøk både med innleide ROV-ressurser (undervannsfarkost), fly og frivillige mannskaper.

– Det er avsøkt et stort område med ROV utenfor Bolga uten at det er gjort funn. Det har vært brukt mye ressurser og frivillige, men dessverre har vi ikke klart å finne den savnede fiskeren. Når været tillater det og lysforholdene blir bedre, vil det bli foretatt et overflate- og strandsøk, sier lensmann Arnt Marvin Fuglaas i Meløy.

– Når dette søket er gjennomført vil politiet ikke gjøre flere søk, med mindre det kommer nye opplysninger som må sjekkes ut.

Politiet vil bidra med koordinering av søk ved eventuell innleie av eksterne ressurser.

Kritiserte leteaksjonen

I etterkant av ulykken gikk fiskere ut å ba regjeringen om hjelp til å gjøre fiskeyrket sikrere. Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, mente at sjarkflåten burde få anledning til å slå sammen kvoter.

– Dette handler først om fremst om sikkerhet. Vi vet at det har hendt mange ulykker med fiskere om bord på små enmannssjarker, og derfor synes jeg det er på tide at regjeringen åpner for samfiske på deler av kvota, sa han til NRK.no.

Familien til den savnede fiskeren i Meløy har etterlyst mer ressurser i søket, og fikk støtte fra lederen i Fiskarlaget i kravet om at søk etter antatt omkomne på havet blir en selvfølge på lik linje med de som er savnet på landjorda.

Frp-politiker Dagfinn Olsen, som også er losoldermann, krevde at det øremerkes materiell som kan brukes i søk etter antatt omkomne på havet.

– Det må bli slutt på den tida da folk langs kysten står med lua i handa og ber om hjelp til å søke etter sine. Vi må søkeutstyr klart når det trengs.

– Hvis det er slik at Forsvaret og Kystverket ikke har mulighet til å slippe det de har i hendene for å delta i søk, så må vi som nasjon sørge for å materiell på plass som kan brukes til dette formålet, sier gruppeleder for Frp i fylkestinget, Dagfinn Olsen.

Søkeområde

Kart viser områdene utenfor Bolga som er søkt gjennom med undervannsfarkoster.

Foto: Politiet