Hopp til innhold

Sterke reaksjoner blant Hurtigruten-ansatte

Hurtigrutens nedbemanning i Narvik skaper sterke reaksjoner blant de ansatte.
– Vi har ikke fått en fair sjanse sier hovedtillitsvalgt.

Randi Heggelund

Hovedtillitsvalgt for de Hurtigruten-ansatte, Randi Heggelund, har mottatt mange reaksjoner etter at Hurtigruten har bestemt seg for å nedbemanne på land i Narvik.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Hovedtillitsvalgt for de Hurtigruten-ansatte, Randi Heggelund, har hatt en travel dag etter at det i dag ble kjent at Hurtigruten sparker en av fire ansatte på land.

– Dagen har vært hektisk, sier Heggelund til NRK.no.

Skal ta vare på hverandre

Hun har fått mange reaksjoner fra de ansatte.

– Folk er oppgitt, lei og forbanna. Du har hele registeret. De føler ikke de har blitt hørt i denne saken.

Hvor sint er dere?

Det er jo ikke slik at vi begynner fysisk og sloss, men du blir matt. Du føler ikke du har fått en fair sjanse til å vise hva du er god for.

Styreleder, Trygve Hegnar ville tidligere i dag ikke tallfeste hvor mange ansatte som nå blir overflødige, men etter det NRK Nordland kjenner til kan det dreie seg om i underkant av 40 stillinger. Det er i dag 135 ansatte i den landbaserte organisasjonen.

– De ansatte på sjøen blir ikke berørt. Dette er snakk om ansatte i landbasert virksomhet, administrasjonen og salgsapparatet vårt. Vi har hatt et kontor i Narvik og ett i Tromsø. Disse blir slått sammen, og bygges opp til et senter i Tromsø, sier Hegnar.

(artikkelen fortsetter under)

Randi Heggelund

Hovedtillitsvalgt i Hurtigruten, Randi Heggelund, er kritisk til prosessen som ledet fram til dagens beslutning.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

For Heggelund er det nå viktig at de ansatte tar vare på hverandre.

– Jeg har masse mennesker som skal tas vare på og det er jo et punkt jeg synes vi ikke har vært så god på, å ta vare på menneskene. Det gjør noe med deg å gå i usikkerhet selv om man fra bedriftens side sier man skal gjøre prosessen så kort som mulig av humanitære grunner.

Kritisk til prosessen

Hun føler ikke de ansatte i Narvik har blitt godt nok inkludert i prosessen som ledet fram til dagens avgjørelse.

– Styret en beslutning 6. desember og det er bakvendt. Beslutningen bryter med hovedavtalen. Bedriften mener de har gjort det riktige i og med at de har igangsatt effektiviseringsprogrammet som kom like etter, en skal jo være motsatt. Først skal effektiviseringsprogrammet gå, så skal bedriften beslutte ut fra det. De ansatte har ikke hatt noen innflytelse etter min mening.

Heggelund er usikker på hva som skjer i tiden som kommer.

– Ingen blir oppsagt, og det tror jeg ikke de kan gjøre uten å komme i konflikt med loven og avtaleverket og nettopp derfor sier vi det er et brudd på hovedavtalen. Jeg har et ansettelsesforhold med Hurtigruten, så får fremtiden vise om det passer for den ene eller andre med det de foreslår.

(artikkelen fortsetter under)

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten

Konserndirektør Daniel Skjeldam i Hurtigruten på vei ut etter informasjonsmøett med de ansatte i Narvik i dag.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Det er allmøte på Hurtigrutens hovedkontor i Narvik mandag formiddag, hvor konsernsjef Daniel Skjeldam er til stede.

– Det er ikke noe hyggelig budskap å fortelle de ansatte at det ikke vil være noe hurtigrutedrift igjen i Narvik. Samtidig er det et ledd i en nødvendig omstilling. Jeg tror det er en erkjennelse blant de ansatte at vi er nødt til å gjøre noe, sier Skjeldam til NRK.no.

Avviklingen i Narvik kommer til å skje gradvis. Hurtigruteledelsen skal nå gå i dialog med de tillitsvalgte for å se hvordan prosessen rundt nedleggelsen i Narvik skal håndteres.