Hopp til innhold

Skal telle hagefuglene

Til helgen skal Norges hagefugler innskrives i manntall – eller fugletall. Norsk ornitologisk forening (NOF) oppfordrer alle fugleinteresserte til å delta.

Småfuglene koser seg nå som solen er kommet tilbake her på Dverberg.

Det er sjette gang NOF arrangerer telling av fugler i hager rundt om i landet. Her en kjøttmeis på fuglebrettet i Dverberg i Vesterålen.

Foto: Kenneth Pettersen

Det er sjette gang NOF arrangerer telling av fugler i hager rundt om i landet.

Tilsvarende fugletelling foregår samtidig i de andre nordiske landene.
I fjor deltok rundt 12.000 personer, og det kom inn registreringer fra 5.000 fôringsplasser. Totalt ble 275.780 fugler notert.

Kjøttmeis og dompap

I år er målsettingen mer enn 300.000 registrerte fugler.

Det har etter hvert kommet så mange innrapporteringer i de årlige fugletellingene at de kan gi et bilde av bestandsutvikling og utbredelse av de vanligste vinterfuglartene, skriver NOF i en pressemelding.

I alle fem år med hagefugltelling så har kjøttmeis, blåmeis og skjære vært de tre på topp i nevnte rekkefølge. Bak disse er det mer variasjon, og invasjonsarter som grønnsisik og gråsisik er spennende å følge. I samme kategori kommer også dompap, som er en fugl alle setter pris på å få besøk av.

Husk småfuglene

Mating av fugler har lange tradisjoner i Norge og interessen øker for hvert år. I dag regner man med at ca. 400.000 nordmenn er involvert i fuglefôring, og disse kjøper ca. 15 000 tonn med villfuglmat årlig. I tillegg er det mange som lager sitt eget fuglefôr, så her snakker vi om store mengder mat.

– Dette bidrar helt sikkert til at mange fugler klarer seg godt gjennom vinteren og færre møter sultedøden, ifølge perssmeldingen fra Norsk Ornitologisk forening.

Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fuglearter du ser, og hvor mange av hver art i løpet av helgen 26.-27. januar. Fortrinnsvis på din fôringsplass, i din hage eller ved ditt hus eller hytte. Du kan telle en eller begge dager. Du skal notere det høyeste antall du ser på en gang av hver fugleart, og registrere dette etterpå. Er du forhindret fra å delta akkurat i tellehelgen, så kan du telle i uka før eller etter.

Gjør dette til en familiebegivenhet, og du må gjerne oppfordre naboer og kjente til å delta. Få med flest mulig, så blir dere med å sette ny rekord i både deltakere og antall fugler.

Noter og send inn

I løpet av de siste årene har for eksempel fuglearter som stillits og kjernebiter dukket opp på nye steder både vest og nord for sitt kjerneområde rundt Oslofjorden.

Hagefugltellingen 2013 foregår ved at man noterer alle fugler som blir sett på fuglebrettet og rundt fôringsplassen i helgen. Det skal noteres hvilken fugl som blir sett, og hvor mange av hver art.

Tellingen av fuglene kan registreres via fuglevernforeningens hjemmesider.