Hopp til innhold

Villaksen Salomon setter sinnene i kok hos oppdretterne

I barneboka «Villaksen Salomon – og den store reisen» får Salomon et skjellsettende møte med mishandlet og deprimert oppdrettslaks. Innholdet har fått oppdrettsnæringa til å steile.

Boken om villaksen Salomon har skapt reaksjoner i fiskenæringen.

André Vaaler: – Jeg skulle gjerne skrevet en historie som bare er fin, men det er ikke bare hyggelig med laks.

Boka som er forfattet av André Vaaler handler om laksen Salomons reise gjennom Nord-Norge. Underveis i historien lærer han den brutale sannheten om oppdrettslaks.

«Lakselusene klorer seg fast på de såre ryggene, hyler. De er mange. Salomon kjenner dem igjen på de flisete finnene, de korte munnene og bitemerkene på ryggen».

Og boka fortsetter i samme stil:

«Det kryr av lakselus rundt nota, så han må rulle seg konstant for at de ikke skal feste seg. Laksene ser slitne ut. Det er ingen som ler og har det gøy.»

Ikke overraskende får boka lunken mottagelse hos oppdretterne.

– Ikke bra for barn

Daglig leder i Ellingsen Seafood, Line Ellingsen, synes ikke boka gir noe godt bilde på oppdrettsnæringen.

– Det blir altfor unyansert. Jeg tror ikke det bra å framstille et sånt bilde til barn, spesielt når det ikke er sant. Fisken lever ikke så tett. Vi oppfatter ikke at laksen har det sånn i det hele tatt, sier hun til NRK.no.

Aino Olaisen, Lovund

Oppdretter Aino Olaisen reagerer på innholdet i boka.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Jeg mener at oppdrettslaksen har det bra og de får godt stell. Den har godt med mat og vi driver med oppdrett i kontrollerte former. Jeg tror ikke livet til villaksen er spesielt bekymringsløst det heller, sier Ellingsen.

– Unyansert

Ellingsen har ingen planer om å kjøpe boken til sine egne barn. Det har nok heller ikke oppdretter Aino Olaisen i Vigner Olaisen AS på Lovund.

– Jeg kjenner ikke næringa igjen i denne framstillingen, for virkeligheten er ikke så sort/hvitt som det framstilles her. Samtidig må det sies at vi aldri har hatt så lite rømming som i dag. Det er investert milliardbeløp i sertifisert utstyr og vi ser resultatene av det. Næringa tar også lus på høyeste alvor og det gjøres mye forskning og boka synes å gi en lite nyansert framstilling av oppdrettsnæringa, sier Olaisen til Helgeland Arbeiderblad.

Avisen har snakket med flere oppdrettere som reagerer kraftig på innholdet i boka.

Handler ikke opp oppdrett

Villaksen Salomon - og den store reisen, bok av Andre Vaaler

Boka som er forfattet av André Vaaler handler om laksen Salomons reise gjennom Nord-Norge. Underveis i historien lærer han den brutale sannheten om oppdrettslaks.

Foto: Oscar Jansen

– Boka handler ikke om oppdrettslaks. Den handler om laksens fantastiske reise. Det er en farlig tur for fisken. Salomon møter mange farer, både naturskapte og menneskeskapte. Det er en flott historie, sier forfatteren André Vaaler til NRK.no.

Vaaler mener boka forener fakta, eventyr og kunst, og at det er ikke gitt at alle liker den.

– Jeg skulle gjerne skrevet en historie som bare er fin, men det er ikke bare hyggelig med laks.

Se André Vaaler lese fra boka her:

– Det måtte med

André Vaaler bruker en leppefisk til å fortelle historien om oppdrettslaksen. Forfatteren synes selv det er en morsom måte å gjøre det på.

«Husk du er heldig Salomon. Når du suger i deg feit fiskelarve, så tygger de på feite perler som gjør dem for mette og dorske til å dra på en stor reise. God tur nordover! Det er den veien. Leppefisken peker med leppene før han suger i seg et par lakselus til ... Salomon svømmer videre. Han snur seg og ser at laksene biter i hverandre, og at laks på størrelse med ham selv har satt seg fast i nettet. Leppefisken kan mer enn å spise lakselus, og Salomon smiler når ha ser de store leppene hjelper den slitte halefinnen ut av nettet.»

– De må tåle at barn ser på det på denne måten, mener Vaaler.

Han legger til at han ikke har noe i mot oppdrettslaks, men at det måtte med.

Suksess

For tiden reiser Vaaler rundt i skolene som en del av Den kulturelle skolesekken og leser høyt fra boka.

– Den har jo blitt en suksess. Det er jo en vakker historie for voksne og barn, sier han.

Med seg på laget har han hatt Audun Rikardsen, professor i arktisk- og marin biologi.

– Han har rammet inn historien og gjort den faglig riktig, sier Vaaler.