Hopp til innhold

Strømmer til hvalene i Andfjorden

Den siste måneden har flokker med hvaler og spekkhuggere vært å se i Andfjorden i Vesterålen, og det har fått folk til å speide etter dyrene både på nært hold og fra land.

Lørdag skrev NRK.no at det for tiden er hvalbonanza i Andfjorden, og mange har de siste dagene dratt dit for å oppleve knølhvaler og spekkhuggere på nært hold.

Hvalforsker Lars Kleivane forklarte at hvalene følger etter silda, som i år har trukket langt inn i fjorden.

– Det gir oss forskere en kjempemulighet, samtidig som det jo er veldig underholdene for lokalbefolkningen og tilreisende, sa Kleivane til NRK.no.

Det er både spekkhuggere, knølhval og finnhval som nå boltrer seg i fjorden som skiller Andøya i Nordland og Senja i Troms.

Filmet fra fjernstyrt helikopter

Ole Morten Roa fra Andenes gikk litt lengre enn de fleste andre i iveren etter å se hvaler og spekkhuggere. Roa sendte ut et fjernstyrt helikopter med videokamera, for å komme tett på dyrene fra høyden.

Se videoen fra helikopteret:

Ole Morten Roa filmet en flokk med spekkhuggere og en knølhval fra lufta, ved hjelp av et fjernstyrt modellhelikopter.

Se flokken med spekkhuggere og knølhvalen fra fugleperspektiv.

Roa har i mange år drevet med modellhelikopter på hobbybasis, og sier han var litt nervøs da han sendte av gårde utstyret til en verdi av rundt 6.000 kroner.

– Jeg fikk litt ekstra puls da helikopteret dro ut over fjorden, men jeg har en god del timer med trening fra før av så jeg var ikke så veldig bekymret, sier han.

Helikopteret har fire propeller, og Roa brukte to kameraer for å filme hvalen og flokken med spekkhuggerne. Det ene kameraet brukte han til å navigere, og det andre til å filme seansen.

– Helt rått

Marian Leonhardsen var søndag ute på fjorden sammen med ni andre padlere fra Lofoten, Harstad og klubben hun selv er med i, Vesterålen padleklubb. Hun forteller at det var en sterk opplevelse.

– Det var helt rått, og en ubeskrivelig følelse å se dyrene så nære oss. Helt klart den ultimate padleturen, det skal mye til for å toppe den, sier Leonhardsen.

Padlerne dro tre kilometer ut på fjorden for å hilse på hvalene, og turen ut dit tok omtrent en halvtime.

(Se bilder fra padleturen øverst i artikkelen.)

Snakket om det lenge

I Vesterålen padleklubb har de lenge vært klare for dra ut i kajakk for å padle med hvaler og spekkhuggere, og da muligheten endelig kom, var de ikke vonde å be.

– Da vi før helga fikk en telefon fra tre padlere fra Harstad om å bli med dem ut i fjorden for å se på hvalene, sa vi ja med en gang, forteller Leonhardsen.

Hun forklarer at det er best å padle flere sammen når man drar så langt ut på fjorden, i tilfelle en ulykke skulle skje og det er behov for å hjelpe hverandre.

Hvaler i Andfjorden

Se de herlige hvalene i Andfjorden