Hopp til innhold

Nå er det hvalbonanza i Andfjorden

Den siste måneden har store mengder hval trukket inn i Andfjorden i Vesterålen. Sjekk undervannsvideoen som viser hvordan spekkhuggere og knølhvaler boltrer seg rundt og under båten.

Hvaler i Andfjorden

Se de herlige hvalene i Andfjorden

Det er et fantastisk naturshow som for tiden utspiller seg i Andfjorden i Vesterålen.

– Det er snakk om betydelig mengder hval i fjorden nå. De følger etter silda, som i år har trukket langt inn i fjorden. Det gir oss forskere en kjempemulighet, samtidig som det jo er veldig underholdene for lokalbefolkningen og tilreisende, forteller hvalforsker Lars Kleivane.

Det er både spekkhuggere, knølhval og finnhval som nå boltrer seg i fjorden som skiller Andøya i Nordland og Senja i Troms.

Årsaken til at hvalene har trukket inn i fjorden er for å fete seg opp på sild, før de begynner sin lange vandringsreise sørøver.

– I år er det spesielt mye sild, og da får vi også se mye hval, forklarer Kleivane.

Knølhval i Andfjorden

FØLGER MATEN: En knølhval i Andfjorden forsyner seg av sild, før turen sørover.

Foto: Kenneth Pettersen

Trekker lengre inn mot land

I rundt femten år holdt silda seg i Ofoten-området, men så endret plutselig silda vandringsmønster og trakk nordover, til store glede for vesterålingene.

At både silda og hvalen nå trekker lengre inn mot land, har ikke forskeren noen enkel forklaring på.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om hvorfor silda har endret vandringsmønster. Her er det mange faktorer som spiller inn, som for eksempel mat og oppvektsmuligheter. Hvalen følger matfatet, som i dette tilfellet er silda.

Men at hvalen nå beveger seg nærmere land, er til stor glede for forskeren.

– Det gir oss noen fantastiske muligheter til å studere hvalen og få tatt prøver som kan hjelpe oss å forstå dens vandringsmønster. Det er fortsatt mye vi ikke vet om disse dyrene.

Kvalspeidere på Kvalnesbrygga. Mye knølhval på Andfjorden

HVALSPEIDERE: De store mengdene med hval trekker til seg mange nysgjerrige. Her står en gruppe hvalspeidere på Kvalnesbrygga.

Foto: Kenneth Pettersen

Bidrar til å avsløre hvalenes hemmeligheter

Neste uke reiser forskeren, som er tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt, til Andfjorden for å foreta prøver som skal hjelpe forskerne med å avsløre hvalenes hemmeligheter.

– Jeg har i flere år jobbet med å sporing av hval, men en av utfordringene har vært at senderne ikke sitter på hvalen så lang tid av gangen. Derfor har det vært vanskelig å følge hele transportruta til disse hvalene, sier Kleivane.

Nå skal han og resten av forskerteamet ut i en liten båt for å komme inn på hvalene.

En uheldig hval har satt seg fast i ei blåse i Andfjorden

UHELDIG: At hvalen trekker nært land kan også skape utfordringer. Tidligere denne uka skrev NRK om en en uheldig hval som hadde satt seg fast i et rep knyttet til ei blåse i Andfjorden.

Foto: Gunnhild Laupstad

Unike hvalhaler fungerer som fingeravtrykk

Foruten genetiske analyser skal Kleiven ta bilder av halene til hvalene.

– De er som menneskelige fingeravtrykk, alle halene har sitt helt unike mønster. Etter at vi har tatt bildene, skal vi sammenligne dem med andre fotografier som er tatt av hvaler på Island, Grønland, Canada og Karibien for å se om vi kjenner igjen hvalene forteller, Kleiven.

Han forteller at det er lyset forskerne har ventet på, og nå er han spent på hvor lenge hvalene vil holde seg i Vesterålen før de trekker sørøver.

– Vi vet lite om hva det er som stiller den biologiske klokken deres, men i fjor la de ut på vandring rundt 1.februar.

Drar sørover for å parre seg

Når hvalene er forsynt med sild i Andfjorden reiser til sørover for å parre seg.

– Da drar de gjerne så langt sørover som til Karibien.

Skuelystne som skulle ha lyst til å få med seg hvalfesten i Andfjorden må derfor bruke tida godt.

– Silda har allerede begynt å flytte på seg, så det skal bli spennende å se om hvalene trekker etter. Da er i så fall muligheten til å se hvalene i Andfjorden over for denne gang.

Har du bilder av hvalhaler som kan hjelpe forskerne med å lære mer om hvalenes vandringsmønster? Da er Havforskningsinstituttet interessert i å komme i kontakt med deg.