Hopp til innhold

Nakenbilder av tenåringer i omløp i Bodø

Politiet ser alvorlig på saken, men kan gjøre lite for å forhindre at bildene spres videre. Hos Barnevakten får de stadig flere meldinger om nakenbilder på avveie.

Nakenbilder på nett

En mappe med nakenbilder av jenter ned i femtenårsalderen spres på internett.

Foto: Lars- Bjørn Martinsen / NRK

I dag ble det gjennom Avisa Nordland kjent at en filmappe med nakenbilder av jenter fra Salten har blitt spredt på internett.

– Filmappen inneholder i overkant av 250 bilder. Det dreier seg om nakenbilder av jenter i tenårene, sier politiadvokat i Salten politidistrikt, Bjarte Walla.

Tenåringer

Politiadvokat Bjarte Walla

Politiadvokat i Salten politidistrikt, Bjarte Walla.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Politiet har identifisert 20 av jentene, og 17 av disse bor i Salten. Etterforskningen startet før helgen og politiet har hatt kontakt med flere av jentene.

– Bildene framstår å være tatt av jentene selv, av noen andre med jentenes samtykke eller skjermdumper fra samtaler på internett ved bruk av webkameraer.

Walla sier politiet er i gang med å spore opprinnelsen til bildene som spres over internett.

– Ut fra det vi kan se har denne filmappen vært tilgjengelig størstedelen av 2012 i alle fall.

Politiet ser alvorlig på saken, og de som har bidratt til å spre mappen med bilder kan vente seg strenge straffer om de blir tatt.

– Distribusjon av bilder som inneholder seksualiserte framstillinger av barn under 18 år rammes av straffelovens barnepornografibestemmelse, som har en strafferamme på bøter og fengsel inntil tre år.

Ut over å etterforske og straffe er det lite politiet kan gjøre. Når bildene først har funnet veien til internett er de vanskelige å stoppe.

– Politiet kan ikke hindre all videre distribusjon av disse bildene. Disse bildene finnes ute på det levende internett, og der kommer de til å være i all overskuelig framtid, sier Walla.

Stadig flere henvendelser

Merethe Clausen Moe i Barnevakten

Daglig leder i Barnevakten, Merethe Clausen Moe.

Foto: Barnevakten.no

Hos Barnevakten, som gir råd om barn og medier, merker de at stadig flere melder fra om nakenbilder på avveie.

– Vi ser at det skjer oftere. Vi får flere henvendelser om det både fra skoler og fra foreldre og enkelte unge selv, sier daglig leder Merethe Clausen Moe.

– Vår Trygg bruk-undersøkelse viser at fem til syv prosent av de unge opplever dette. Men etter at det har kommet en del nye programmer som Snapchat, blir de unge mer villige. Vi tror derfor dette tallet ville blitt annerledes om vi hadde spurt nå.

Les også: Slår alarm om nakenbilder og mobbing på Snapchat

Les også: -Trakassering er vanlig på Snapchat

Les også: Snapchat-fella du ikke må gå i

Naive

Clausen Moe mener mange unge ikke innser konsekvensene av bildene de tar av seg selv.

– De mediene som vi har i dag gjør at blidene kan spres til så utrolig mange, og det er en enorm naivitet ute blant mange unge. Mange tror de bare deler med én venn, kanskje kjæresten, og plutselig er man ikke kjærester lenger.

Hun oppfordrer foreldre til å ta et større ansvar overfor barna sine.

– Foreldre må sette seg inn i disse nye fototjenestene og verktøyene som ungdommene bruker. Foreldre er jo ansvarlig for veldig mye av det barn legger ut, og de må ha samtaler med de om dette.

Inkluder hele familien

Hun mener også det kan være lurt å inkludere hele familien i samtaler om dette temaet.

– Det er veldig smart å bruke eldre ungdommer i 16- 17-årsalderen til å rådgi sine yngre søsken, for de har vært gjennom denne fasen og vet mer om det.

Clausen Moe er fornøyd med at saken nå er til etterforskning.

– Veldig ofte lar ungdommene dette bare passere, fordi de tror de må tåle veldig mye og akseptere det, men det bør absolutt tas tak i.