Hopp til innhold

Mental helse: – Psykisk syke blir straffet for åpenhet

Ærlighet varer ikke alltid lengst dersom du er psykisk syk. Det fikk Niels-Thomas Iversen (20) erfare da han måtte forlate et fly etter at han hadde fortalt om angstlidelsen sin. – Vi har sett flere eksempler på at folk blir straffet for åpenhet , mener Mental Helse.

Niels-Thomas Iversen

SKUFFET OVER NORWEGIAN: – Jeg var verken full, sint eller truende. Jeg var bare litt stressa, sier Niels-Thomas Iversen som ble kastet av Norwegian-flyet. I dag anmeldte han flyselskapet til politiet.

Foto: Privat

Organisasjonen Mental Helse mener det er fare for at de som velger å være åpne om at de sliter psykisk, føler seg nødt til å holde problemene for seg selv når de får reaksjoner på at de forteller.

– Vi har flere eksempler på at folk blir straffet for åpenhet. De mister studieplasser og jobber som de ønsker seg, sier leder i Mental Helse, Anne Grethe Klunderud til NRK.no.

I går skrev NRK.no om 20 år gamle Niels-Thomas Iversen som ble nektet å fly med Norwegian etter å ha fortalt kabinpersonalet at han slet med psykiske lidelser. Det ble ikke noen flytur.

Iversen sier at over høyttaleranlegget kom det en beskjed om at han var vurdert å være en sikkerhetstrussel, og Iversen ble eskortert ut.

– Jeg ble hengt ut som en farlig person. Kabinpersonalet opplyste over høyttaleranlegget at jeg utgjorde en sikkerhetsrisiko og en trussel for de andre passasjerene. Jeg truet ingen, verken besetningen eller medpassasjerene, sier Niels-Thomas Iversen (20) fra Ballangen til NRK.no.

Mandag gikk Niels-Thomas Iversen til politiet og anmeldte flyselskapet for ærekrenkelse.

– Det er ille når åpenhet om mentale lidelser blir møtt med stigmatisering. At de overreagerte med å kaste meg av flyet er en ting. At de i tillegg henger ut passasjerer som en sikkerhetsrisiko er rett og slett krenkende, sier 20-åringen til NRK.no.

Niels-Thomas Iversen lider av såkalt dissosiativ lidelse og posttraumatisk stress, men er ofte ute og flyr. Han har ingen problemer med å forstå at flyselskapene er strikse med utagerende, fulle og truende personer.

– Dersom passasjerene trodde at jeg virkelig utgjorde en trussel mot deres sikkerhet, skjønner jeg det. Men det gjorde jeg ikke. Oppførselen min var høflig, forståelsesfull, men stresset, sier Niels-Thomas Iversen.

Mister jobber og studieplasser

Anne Grethe Klunderud

Leder Anne Grethe Klunderud i Mental Helse.

Foto: NRK / NRK

Organisasjonen Mental Helse, som er en sosialpolitisk interesseorganisasjon som jobber for åpenhet rundt psykisk helseproblemer, sier pasienter med psykiske problemer ofte får problemer når de velger å være åpne.

– Folk straffes for åpenhet. Det finnes prosesser i samfunnet som gjør at folk får problemer når de forteller om dette. Derfor er det mange som velger å holde problemene for seg selv. Det er synd dersom målet er å skape mer åpenhet rundt psykisk helse, sier leder i Mental Helse, Anne Grethe Klunderud.

Det satses stort på åpenhet rundt psykiske lidelser, og Klunderud mener det er beklagelig at det slår ut negativt for dem som velger å fortelle hva de sliter med.

– Det er synd å se at vi ikke er kommet lenger. Vi har hatt en opptrappingsplan for psykisk helse og mange holdningskampanjer i befolkningen. Likevel ser vi at folk ikke klarer å skjønne forskjellen på det å ha et psykisk helseproblem – som i første rekke går ut over deg selv – og det å være en fare for andre. Dette handler om kunnskap, sier leder Anne Grethe Klunderud til NRK.no.

Hun frykter at folk heller velger å la vær å fortelle, når de ser reaksjoner som i Iversens tilfelle.

– Det er dessverre det som blir konsekvensen av slik opplevelser. Folk velger å ikke være åpne om mentale lidelser.

Selvskading mer vanlig

Det er stort fokus rundt psykisk helse og voldshandlinger.

– Vi trenger fortsatt å fokusere på at de fleste i all hovedsak ikke er farlig for noen. og dersom de er det, er det veldig ofte for seg selv. Selvmordstanker og selvskading er mer aktuelle problemstillinger, sier Klunderud.

Spesielt ille synes hun det er at Niels-Thomas Iversen måtte oppleve å høre over høyttaleranlegget at han utgjorde en sikkerhetsrisiko.

– Jeg tror en slik opplevelse ville vært angstfremkallende også for helt friske mennesker. Det er en lite empatisk handling. Veldig stigmatiserende, sier hun.

Norwegian beklager

Norwegian bekreftet mandag for NRK.no at det ikke var noen form for dramatikk da Niels-Thomas Iversen måtte forlate flyet i Bodø.

– Norwegian beklager at reisen ikke lot seg gjennomføre som planlagt samt de konsekvenser det fikk, skriver selskapet i en e-post til Iversen som NRK har fått tilgang til.

Selskapet beklager også at passasjeren føler seg krenket i situasjonen som oppsto.

– Vår besetning har imidlertid ansvaret for sikkerheten om bord for alle passasjerene og kapteinen har øverste myndighet om bord. Disse tok denne avgjørelsen sammen etter å ha vurdert situasjonen, skriver Norwegian.

Niels-Thomas Iversen

– Ærlighet varer tydeligvis ikke lengst hos flyselskapet Norwegian, konstaterer Niels-Thomas Iversen.

Foto: Privat