Hopp til innhold

Slik taklet Knut Hamsun influensaen

Forfatteren Knut Hamsun ble 92 år gammel, og var velsignet med en god helse. Kanskje fordi han hadde sin helt spesielle kur mot influensa?

Knut Hamsun

EGEN KUR: Knut Hamsun var stort sett frisk og i vigør. Men han kunne bli syk han også.

Foto: Scanpix

Det er Knut Hamsuns gårdsgutt Johannes Høihilder som i et radiointervju i NRK fra 1971 forteller om hvordan den kjente forfatteren taklet å bli influensasyk.

– Knut Hamsun var stort sett frisk og i vigør. Men da han hadde influensa var han veldig opptatt av at han skulle kurere seg selv. Han la seg under dyna med alle klærne på og svettet ut influensaen. Etter to-tre dager var han som regel i bra form igjen, forteller Høihilder i intervjuet med NRK-reporter Harry Westrheim.

Egen renslighetsfilosofi

Knut Hamsun i Oslo

Knut Hamsun spaserer i Oslos gater i 1936.

Foto: Scanpix / Scanpix

Høihilder selv var født i 1897, og jobbet hos Hamsun mens han bodde på Hamarøy i 1916. Han forteller at Hamsun hadde sin helt egen renslighetsfilosofi hvor det var viktig å opprettholde en balanse mellom de gode og onde bakteriene.

– Han mente at dersom det finnes skadelige bakterier og basiller, vil det også finnes et «politi» blant disse. Dersom man vasket for mye kunne man også fjerne disse og de skadelige basillene og bakteriene ble igjen, forteller Høihilder.

– Sikkert behagelig ...

Kai Brynjar Hagen

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune.

Foto: Nordlandssykehuset

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune er kjent med kjerringrådet om å svette ut influensaen. Men å ligge fullt påkledd under ei dyne i tre dager stiller han seg litt undrende til.

– Men han syntes sikkert det var behagelig. Og da er det greit, humrer Hagen.

Det å stelle godt med seg selv både før og under en influensaperiode har han imidlertid klokkertro på.

– Stell pent med deg selv

– I slike perioder er de fleste av oss utsatt for smittestoff. Men det er forskjellig hvor mottakelig vi er. Derfor er det viktig å stelle pent med sitt eget forsvar mot infeksjoner og kreft. Da blir man kanskje ikke så mottakelig for sykdom. og dersom den rammer likevel, blir forløpet mildere, sier smittevernlege Kai Brynjar Hagen.

Det finnes mange gode kjerringråd for hvordan man skal unngå å influensa eller bli kvitt den om du først har fått viruset i kroppen. Mange har tro på søvn, c-vitaminkur og selvsagt vaksine.

Hva gjør du når influensaen river i kroppen? Har du et godt tips du vil dele med andre?