Hopp til innhold

Denne flyplassen får internasjonal skryt

Den planlagte flyplassen på Helgeland høster allerede skryt i en internasjonal bok.

Flyplassprosjektet på Hauan er fortsatt i planlegginga, og det er fortsatt uvisst om Avinor velger å gå for løsningen til arkitektbyrået Nordic Office of Architecture.

Men allerede nå får planene ros i boka «Airport architecture», som tar for seg flyplasser i Midt-Østen, USA og resten av verden. Brettet ut over to sider finner Henrik Johansen en flyplass han kjenner igjen.

– Jeg ble både rørt og glad. At prosjektet legges merke til i resten av verden er enormt artig. Egentlig er det jo en standard flyplass som prosjekteres, men arkitekten ville framheve landsdelen, og jeg sendte ham mange bilder fra regionen, sier Johansen til Rana Blad.

(Artikkelen fortsetter under)

Henrik Johansen

Daglig leder Henrik Johansen i Polarsirkelen lufthavnutvikling håper Avinor velger å gå for planene til arkitektbyrået.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Verdens 60 mest spennende flyplasser

Nå kan nettopp bildeutvekslinga ha gitt gode resultater for flyplassprosjektet. Johansen er daglig leder i Polarsirkelen lufthavnutvikling, og er stolt over flyplassprosjektet som skal etterlikne fjellene på Helgeland. Det ga en helt spesiell form på bygningene.

Boka som er skrevet av Chris Van Uffelen tar for seg de 60 mest spennende arkitektoniske flyplassprosjektene i verden, blant dem Hauan flyplass.

Jublet for grønt lys

Flyplassplanene fra Hauan som presenteres i boka trenger imidlertid ikke bli den endelige løsningen Avinor velger å gå for.

I starten av desember ga Samferdselsdepartementet grønt lys for ny flyplass på Hauan i Rana. Da jublet tilhengerne av forslaget, som mente de første flyene ville lande her i 2015.

Ett år etter beregnet byggestart i 2014.

– Håper Avinor velger denne løsningen

Samtidig ble det bestemt at flyplassene i Mosjøen og Mo i Rana skulle legges ned. Stokka lufthavn i Sandnessjøen skal forlenge rullebanen til 1199 meter.

Henrik Johansen håper i det lengste at Avinor velger å gå for prosjektet som boka trekker fram som et av verdens 60 mest spennende flyplassprosjekter.

– De velger mer og mer løsninger som er nytenkende. Det er ikke sikkert de vil gå for akkurat dette, men jeg håper de gjør det, sier han til Rana Blad.