Hopp til innhold

Se hva som dukket opp under isen!

På Hartvikvannet utenfor Narvik kan du gå på museum mens du går på skøyter. En komplett, tysk Junkers 52 fra krigen dukket nemlig opp rett under isen.

under isen

Et helt flyvrak av en tysk Junkers 52 ligger like fire meter under isen. Bildet er tatt gjennom isen.

Foto: Svein-Magne Elverum

– Det er et syn, stråler Viggo Fedreheim.

I desember har lokalbefolkningen valfartet til Hartvikvannet utenfor Narvik. Like under isen ligger nemlig et klenodium av de virkelig sjeldne.

Måtte nødlande i slapset

I 1940 under andre verdenskrig, landet elleve tyske fly på det islagte vannet. Flyene var alle tyske Junkers 52, og møtte på tett snødrev og dårlig sikt på turen nordover.

De måtte fly lavt mellom fjellene, før de innså at de måtte lande på Hartvikvannet øst for Bjerkvik.

– De tyske flyene hadde beregnet å innta Bardufoss. Men da de kom fram, var flyplassen der fortsatt på nordmennenes hender, forteller Fedreheim.

Nå, mer enn 70 år senere, ligger flyet på bunnen av innsjøen. Men ikke dypere enn at den blankpolerte isen har skapt sitt eget lille museum.

(Artikkelen fortsetter under)

junker narvik

Vraket er et yndet dykkermål.

Foto: Håkon Sevheim

Klarte ikke lette

Da styrkene kom tilbake til Hartvikvannet, hadde flyene frosset fast og var for skadde til å kunne fly igjen. Det var nemlig opp mot en et meter med snø og sørpe på vannet da de landet den 13. april 1940.

De innså da at de trengte drivstoffet i flyet til mer nyttige formål. Flyene ble tappet, og drivstoffet ble brukt til å fyre opp nødlykter.

Isen smeltet og flyene sank

Det viste seg at bare ett av flyene som landet på vannet hadde mulighet til å returnere, så de tyske styrkene ble innkvartert på Elvegårdsmoen i norske uniformer.

Da isen senere smeltet, sank de elleve flyene.

Noen har blitt hentet opp gjennom årene, men fortsatt ligger det tre fly tilbake. Det ene har sunket ned i bunnen, det andre ligger på om lag 40 meters dyp, mens det tredje ligger like under vannflaten.

– Særlig spennende for barna

Torsdag begynte det å snø i området. Desember har imidlertid bydd på så klart og kaldt vær at vraket for første gang har vært mulig å se gjennom isen.

– Det er spesielt spennende for barna, sier Viggo Fedreheim.

I jula anslo han at det var mellom 60 og 70 mennesker på skøyteisen, og alle var innom flyvraket.

– Enda mer spennende i mørket

viggo fedreheim

Viggo Fedreheim har vokst opp i området, men kan aldri huske at isen har vært så klar.

Foto: Narvik kommune

Selv har han vokst opp i Vassdalen, like ved vannet. Aldri før har han opplevd at det ti tonn tunge flyet på fire meters dyp kan sees så godt gjennom isen.

– Men det er faktisk enda mer spennende når det er mørkt. Har du ei god hodelykt, blir det en veldig trolsk stemning av å lyse ned gjennom isen.

Dykkere har forsynt seg

De senere årene har dykkere forsynt seg relativt grådig av flyet. Det er ikke fredet, men dykkerforeninger oppfordrer medlemmene sine til å «bare se og ikke røre».

– Jeg husker at flyet var i bedre stand da jeg var liten. Vi dykket ned, og da var motorene på plass, cockpiten var hel, og polstringen i setene var der fortsatt, minnes han.

Se video fra vraket:

– Egentlig ulovlig

– Det er i utgangspunktet ikke lov å hente opp delene, men du skjønner hvor vanskelig det er å holde kontroll på noe slikt, sier Birger Larsen.

Han er pensjonert konservator ved Norsk luftfartsmuseum. Han kjenner godt til historien om flyvraket, som er et av to kjente hele flyvrak i Norge.

– Det andre står i Finnmark, men er ikke i nærheten av like velholdt, sier han.

Hele vrak er en sjelden vare

Det begynner å minke på flyvrak som er gode nok til å kunne restaureres. Nå finnes det to restaurerte versjoner av Junkers 52 i Norge, den ene i Bodø, den andre på Gardermoen.

– I tillegg til noen i Bjerkvik som jobber med å restaurere ett av de elleve flyene som lå igjen i Hartvikvannet, forteller Larsen.

Han tror delene i flyvraket under isen ville kunne være interessante for dem.

– Så enn så lenge tror jeg lokalbefolkninga rundt vannet holder et øye med flyvraket, tror han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.