Hopp til innhold

Måtte tilbringe julaften på hotell

280 togpassasjerer som julaften var på vei mot Kiruna og Narvik, måtte tilbringe natten på hotell i Luleå etter toget ble innstilt i sprengkulden.

Tog

Illustrasjonsbilde.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Passasjerene rakk dermed ikke hjem til jul, men de kunne fortsette reisen tirsdag formiddag, melder Statens Järnvegar.

– Det var 280 passasjerer på toget fra Stockholm mot Narvik. 200 av disse ble innkvartert på hotell i Luleå, sier informasjonsmedarbeider i SJ Anders Edgren til Fremover.

Edgren forteller også at stemningen blant passasjerene ikke var så aller verst.

– Den var faktisk ganske god. De ble innkvartert på hotell, og vi bød på julebord for alle sammen på hotellet. Det var dessuten en del turister på toget, sier Edgren til Fremover.

Doble lokomotiver

Selskapet planla å kjøre med doble lokomotiver, for på den måten å ha backup hvis det ene lokomotivet skulle streike i kulden. Flere andre avganger er imidlertid innstilt.

Strekningen Kiruna-Luleå med avgang klokken 10.55, og Narvik-Kiruna med avgang klokken 10.15 var i dag innstilt, melder SJ på sine nettsider.

SJ innstiller togene sine når temperaturen faller til under 35 minusgrader. Årsaken er risikoen for at toget blir stående på skinnene. Det ble tirsdag morgen meldt om 38,5 minusgrader i Kvikkjokk i Norrbotten i Lappland. Det er vintersesongens hittil laveste temperatur i Sverige.