Hopp til innhold

Valgdrama i Møre og Romsdal

Kampen mellom Ap og Frp om å bli størst i Møre og Romsdal, kan avgjøre regjeringsspørsmålet.

Mette Hanekamhaug og Tove Lise Torve

TREDJEKANDIDATER: Mette Hanekamhaug (Frp) og Tove Lise Torve (Ap) kjemper om å bli den tredje representanten fra sitt parti på Mørebenken.

Foto: Børge Sandnes og Arbeidarpartiet

Vinneren har gode sjanser på å skaffe seg tre mandat.

Både på Norfakta si måling for Adressavisen i går og Sentio si måling for de tre største dagavisene i fylket er det bare noen få hundre stemmer som skiller partiene.

Raymon Johansen i valgkampinnspurt

SISTE INNSPURT: Partisekretær Raymond Johansen kom til Sunnmøre for å prøve å sanke stemmer for Arbeiderpartiet lørdag.

Foto: Trond Vestre / NRK

I formiddag kom partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet til Ålesund for å delta i innspurten.

- Valget kan bli avgjort her i Møre og Romsdal. Det er et drama. Det er så tett. Det står mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet om det siste mandatet i Møre og Romsdal. Dette fylket kan bli avgjørende for om vi fortsatt har en rød-grønn regjering eller om det blir et skifte med en borgerlig regjering. Derfor skal vi sette alle kluter til. Alle skal ut. Banke på dører. Dele ut roser og vise at vi vil styre i fire nye år, sier Raymond Johansen.

Torve mot Hanekamhaug

0,2 prosentpoeng skiller Arbeiderpartiet og FrP på de to siste lokale målingene i Møre og Romsdal. Vinneren har gode sjanser til å ta et tredje mandat. Kampen om dette mandatet står mellom Tove Lise Torve fra Arbeiderpartiet og Mette Hanekamhaug fra FrP.

Det er så jevnt mellom de rødgrønne og de borgerlig foran mandagens valg at mandatkampen i de enkelte fylkene kan avgjøre regjeringsspørsmålet. Torve mot Hanekamhaug kan være det som utgjør forskjellen.

Mobilisering

I Fremskrittspartiet blir det mobilisert for fullt, sier fylkesleder i Møre og Romsdal Frank Sve.

- Slik det ser ut nå så er det dødt løp mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Det betyr at det er Frp som kan avgjøre mandatkampen i Møre og Romsdal, og det kan avgjøre regjeringsspørsmålet, sier Sve.

Dahl har sjansen

Likevel er det Høyre som har mest vind i seilene de siste dagene før valget. Både på Norfakta sin måling for Adressavisen og Sentio sin måling for de tre største avisene i fylket, går Høyre kraftig frem, med henholdsvis 14 og 15,7 prosent.

Torgeir Dahl

Torgeir Dahl er outsideren i mandatkampen i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Høyre kjemper for å sikre seg to mandat i Møre og Romsdal som vil føre til at Torgeir Dahl kommer inn på Stortinget de neste fire årene. Fortsatt har partiet et stykke opp.

Dersom både Arbeiderpartiet og FrP mislykket i å ta et tredje mandat styrkes Høyres mulighet til å ta to mandat. Faller både Ap og FrP ytterligere et prosentpoeng kan det fort føre Torgeir Dahl inn på Stortinget.

Kampen mellom de små

Kristelig Folkeparti får 10,1 prosent på Sentio sin måling for de tre største avisene i Møre og Romsdal. Partiet sliter med å komme noe særlig over valgresultatet fra 2005 da partiet oppnådde 11 prosent i Møre og Romsdal. Men mandatet synes trygt.

Jenny Klinge, Bjørn Jacobsen og Leif Helge Kongshaug

Jenny Klinge (Sp) har et forsprang på Bjørn Jacobsen (SV) og Leif Helge Kongshaug (V).

Foto: Trond Vestre / NRK

Senterpartiet får 7,9 prosent på begge de lokale målingene og holder plassen på Mørebenken mens Venstre og SV har henholdsvis 4,9 og 5 prosent. Venstre har utjevningsmandatet på Sentio sin måling, men det er et veldig usikkert mandat.

Senterpartiet og toppkandidaten Jenny Klinge har med andre ord et forsprang på Venstre og SV få dager før valget.

Senterpartiets problem oppstår dersom både Ap og FrP tar tre mandat eller Høyre tar to mandat samtidig som Ap eller FrP tar tre mandat. Da mister Senterpartiet det faste mandatet som partiet har skaffet seg på de to siste lokale målingene.

Tidligere stortingsvalg har også vist at Venstre har gjort det mye bedre i selve valget enn på de meiningsmålingene som har kommet under valgkampen.

Usikkerhet

Det som gjør situasjonen usikker er feilmarginen i målingene. Det er bare 600 spurte både i Norfakta og Sentio sin måling. Det betyr at feilmarginen er stor.

Det har også vært riksmålinger der man har regnet seg frem til mandatfordelingen i de enkelte fylkene. Det tar ikke hensyn til de geografiske forskjellene som er ganske store i Møre og Romsdal.