Hopp til innhold

Industrien får CO2-kompensasjon

Norsk industri betaler CO2-påslag på strømmen som om den drives med forurensende kullkraft. Nå vil regjeringen rette opp i dette.

Hydro Sunndal

Sunndalsamfunnet er helt avhengig av Hydro Sunndal. Nå styrkes arbeidsplassene, i og med at bedriften får kompensert for CO2-påslaget på elektrisk kraft.

Foto: Odd Sørås / NRK

Regjeringen innfører nå en CO2-kompensasjonsordning. Norsk industri drives for en stor del med ren vannkraft. Men på grunn av EU-regler må industrien betale CO2-påslag også på prisen på den rene vannkraften de bruker.

Trond Giske

Næringsminister Trond Giske (Ap).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Eivind Torvik

Eivind Torvik er leder i Sunndal kjemiske.

Foto: Eirik Haukenes / NRK
Else-May Botten

Else-May Botten representerer Arbeiderpartiet på Stortinget.

Foto: Bjørn Ivar Voll / NRK
Sindre Stub

Sindre Stub er rådgiver i Bellona.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix
Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell (SV) er miljøvernminister.

Foto: NRK
– Ordningen vil lette byrdene for den kraftintensive industrien og sørge for at god klimapolitikk kombineres med god industripolitikk. Den vil også bidra til å styrke bredden i industrien, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

– Trygghet for arbeidsplassene

Hydro Sunndal er en storforbruker av norsk vannkraft, og har i flere år betalt CO2-avgift på vannkraften. Hele industrisamfunnet er avhengig av smelteverket, og i bygda er de svært fornøyde med at ordningen med kompensasjon blir innført.

Dette betyr trygghet for arbeidsplassene. Vi har en eksisterende kraftkontrakt som snart må reforhandles. Da er det viktig at vi ikke får CO2-avgift på strømmen som vi kjøper, sier styreleder i Sunndal kjemiske, Eivind Torvik.

– Dekker CO2-påslaget

Kompensasjonsordningen skal dekke CO2-påslaget som er på all elektrisk kraft i Europa. Påslaget er fastlagt i CO2-kvotesystemet i EU.

Dette er en håndsrekning til norsk industri. Det er lagt 500 millioner kroner inn i statsbudsjettet til dette, sier stortingsrepresentant Else May Botten til NRK.

Støttes av Bellona

Også miljøorganisasjonen Bellona er positive til ordningen. De ønsker blant annet mer aluminiumsproduksjon i Norge. Sindre Østby Stub, rådgiver for Bellona, mener ordningen nå kan bidra til enda lavere utslipp fra den norske industrien.

– Vi synes dette er veldig positivt. Dette kan sikre både eksisterende kraftkrevende industri i Norge og bidra til nyetablering. Norsk industri har i utgangspunktet lave utslipp, og disse må bli enda lavere. Målet må være å jobbe for null utslipp per produserte enhet, sier han til E24.

– Vil unngå utflagging

I EU er det åpnet for at CO2-kompensasjon kan skje innenfor retningslinjene for statsstøtte. Den norske ordningen skal knyttes tett opp til EUs måte å beregne støtte på.

Målet skal ifølge regjeringen være å oppnå større globale utslippsreduksjoner ved å hindre karbonlekkasje fra industrien i Europa til land med mindre stram klimapolitikk.

– Vi må sikre at industrien kan utvikle seg i en miljøvennlig retning uten at strenge miljøkrav medfører flytting av utslipp og karbonlekkasje, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Utviklingen i prisen for klimakvoter skal bestemme omfanget av ordningen fra år til år. En høyere kvotepris vil medføre større kompensasjon.

Positive reaksjoner

De første reaksjonene som kommer på forslaget er i stor grad positive. Partiet Venstre ser positivt på ordninger som kan føre til en mer klimavennlig retning i utviklingen. De ønsker også mer penger til miljøforskning i næringslivet.

– En kompensasjonsordning for CO2 bør derfor følges opp i statsbudsjettet med etablering av et halvstatlig investeringsselskap, Klimatek, som har som formål å investere i klimateknologi, klimagründere og miljøvennlig omstilling av eksisterende næringsliv og som vil være avgjørende for å kommersialisere klimaforskningen i Norge, sier nestleder i Venstre Terje Breivik.

Også YS-forbundet Negotia ser positivt på forslaget. Forbundet organiserer mange hundre arbeidstakere i kraftkrevende industri.

– Vannkraft som er noe av det reneste vi kan bruke. Klimaregler har imidlertid påført virksomhetene store CO2-kostnader som gjør at bedrifter taper konkurranseevne forteller Arnfinn Korsmo 1. nestleder i YS-forbundet Negotia.

– Det som er trist er at kontraktene vinnes av virksomheter i andre land som blåser i klima og som utfører denne produksjonen med miljøskadelige energiressurser, sier Korsmo.