Hopp til innhold

– Kjører til legen sier stopp

Over halvarten av sommervikarene til Nettbuss Møre er enten deltidspensjonerte eller pensjonerte. Når de unge uteblir er det seniorene som er tilbake i førersetet.

Svein Telstad

Denne 70-åringen kjører deg til Valderøya, i Ålesund annenhver uke.

Foto: Ingvild Baloran Liadal / NRK

– Jeg tar alltid på meg ekstra vakter om jeg får lov. Passasjerene mine er flotte, det er kjekt arbeid og kollegene gjør rett og slett busskjøringen verdt det, sier 70-åringen.

Svein Telstad har kjørt lokalbussen i Ålesund i 45 år. Nå er han deltidspensjonert og kjører lokalbussen til Valderøya annenhver uke for Nettbuss Møre.

Pensjonerte sommervikarer

Hos Nettbuss Møre er 15 av 23 sommervikarer deltidspensjonerte. Årsaken til dette forklarer administrerende direktør Hallstein Lillevik.

– Tradisjonelt sett var det studentene som kjørte, men når reglene ble endret og strengere ble det også mer kostbart for de unge. Derfor har studentene blitt vanskeligere å få tak i.

Hallstein Lillevik mener en fleksibel ordning for seniorene i Nettbuss Møre må til for å holde på de dyktige og frivillige så lenge som mulig.

– De redder rett og slett trafikkavviklingen for oss, sier Lillevik.

– Noen opp til 73

Magne Hetle

Daglig leder i Fjord 1, Magne Hetle.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Også hos Fjord 1 bruker de seniorene for å få sommerkabalen til å gå opp. Daglig leder Magne Hetle forteller at de fortsatt har 10 pensjonerte herrer i stallen.

– De pensjonistene vi har inne i sommerferien jobber også hele året for oss. Regelverket ble endret for noen år tilbake, om man beholder papirer og førerkortet, så kan de kjøre til de er 75 år.

Har dere noen som er 75 år?

Vi har noen som er opp til 73 år, forteller Hetle.

Trygg trafikk

For både hos Nettbuss Møre og Fjord 1 skal sikkerheten og tryggheten være på plass.

– Med årlige legekontroller vil det avgjøres om førerkortlisensen blir eller ikke hos bussjåførene. Dette er som alle andre jobber, sier daglig leder i Fjord 1, Magne Hetle.

Den deltidspensjonerte bussjåføren Svein Telstad mener tiden vil vise om vi får se han bak rattet på lokalbussen til Valderøya.

– Om jeg får fortsette å kjøre buss til jeg er 71 er jeg usikker på. Om helsa og legen sier stopp så slutter jeg jo selvfølgelig, men nå begynner det å nærme seg slutten, sier han med et smil.

Svein Telstad

Den deltidspensjonerte bussjåføren Svein Telstad kjører til Valderøya i Ålesund.

Foto: Ingvild Baloran Liadal / NRK