Hopp til innhold

Dagmar har rasert strandsonen

Orkanen Dagmar har etterlatt seg tonnevis med avfall i strandsona på Nordvestlandet. – En uoverkommelig oppgave å rydde, sier grunneier Eldar Aarseth i Ålesund.

Årsetvika

Dette er normalt en idyllisk badestrand. Nå ligner Årsetvika på en søppeldynge.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Orkanen Dagmars herjinger 1. juledag førte til at enorme menger med avfall kom på avveie.

Dette er en badestrand

Dette er en badestrand.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

På deler av Nordvestlandet er strandsonene fullstendig ødelagt av avfall som er skyldt i land. Mengdene er så store at det er umulig for grunneiere å fjerne søppelet.

Det er rett og slett frustrerende å eie et slikt strandområde. En entreprenør skulle ha 40.000 kroner for å rydde en liten del av området, sier den frustrerte grunneieren Eldar Aarseth på Ellingsøy i Ålesund.

Hvert år har han og nabolaget dugnad for å rydde det idylliske fjørestykket til St. Hans-feiringen. Men slik blir det ikke i år.

– Her må jeg har hjelp av gravemaskiner for å fjerne det som har skylt i land. Det er helt umulig for en privatperson å ta ansvar for å rydde opp dette, sier Aarseth.

Hele Nordvestlandet rammet

Smøla

Her i det nasjonale verneområdet på Smøla tar Fylkesmannen ansvar for opprydding. Men dette er bare toppen av isfjellet, sier Ola Betten.

Foto: Ola Betten

Vestvendte viker og bukter over hele Nordvestlandet er fulle av drivgods og plastikk. Det meste ble skylt eller blåst på sjøen under orkanen Dagmar.

Møre og Romsdal har 200 verneområde. Her har Fylkesmannen i Møre og Romsdal grepet inn, og sørget for opprydding i 50 av områdene.

– Det er enorme mengder med søppel i strandsona nå. Fylkesmannen har nå søkt om to millioner kroner ekstra til å rydde i de områdene som vi har ansvaret for. Det sier Ola Betten hos Fylkesmannen.

De har løst problemet ved å kontakte lag og organisasjoner i nærområdene og betalt for rydding av verneområdene.

– Men det gjenstår fremdeles et stort oppryddingsarbeid som vi ta tid, sier Betten.

Fylkeskommunen vil ikke ta ansvar for private eller kommunale områder.

Grunneier sitt ansvar

Årsetvika

Helge Håseth (tv) og grunneier Eldar Aarseth har ingen løsning på hvem som skal ta ansvaret for å rydde Åsetvika på Ellingsøya.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Rent juridisk er det grunneier som har ansvaret for å rydde søppel i strandsona.

-Vi i Ålesund kommune vil nok ikke pålegge grunneiere som har ekstreme mengder med avfall på eiendommene sine om å rydde. Det vil være svært urimelig av oss. Det sier Håseth i Ålesund kommune.

– Dette er et kjempeproblem. Kommunen er i ferd med å rydde sine egne områder, men i spesielle tilfeller kan selvsagt kommunen hjelpe private, sier Håseth.

Ålesund kommune står nå foran den årlige Rusken-aksjonen.

– Det vi kan, og vil gjøre er å frakte bort alt søppel som samles inn i strandsonene gratis. Svært mange steder blir det organisert lokale ryddeaksjoner. Alle kan ringe til kommunen å be oss hente søppelet uten at dette koster noe, sier Håseth.

Men flere steder i strandsonen er forsøplingen så stor at det ikke nytter med dugnader og frivillige.

-Vi må inn med gravemaskiner og lastebiler for å fjerne avfallet. Her må det samarbeid til for å løse problemet. Pr. i dag har vi ingen gode løsninger på hvordan vi skal få ryddet områder som Årsetvika, sier Håseth.

Oppfordrer til dugnader

Åsetvika

Det ligger enorme mengder med plast og avfall i skogområder rundt strandsoner på Nordvestlandet.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Forsøplingen er et problem langs strandsoner over hele Nordvestlandet. Kommunene hevder de ikke har ikke anledning til å rydde alt.

-Vi må bare oppfordre lokale lag og organisasjoner og lokale bedrifter om å hjelpe med å rydde i nabolaga Flere steder har vi sett at lokale bedrifter sponser det lokale idrettslaget med noen kroner for at de skal rydde i f.eks. strandsonene. Det slike løsninger vi må forsøke å få til sier Håseth.

Tilbake i Årsetvågen på Ellingsøya skuer grunneier utover berget med søppel som dekker den idylliske stranden.

Søppel i strandsona

Her skal det feires St-Hans med fest og morro om to måneder, om området blir ryddet.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

– Dersom vi ikke får hjelp til å rydde fra kommunen eller andre, så har vi rett og slett ikke kapasitet til å renske området, sier Aarseth.

Området er et populært samlingssted sommerstid med bålbrenning, grilling og vannaktiviteter. Men i år må kanskje St. Hans-feiringen i Årsetvågen avlyses på grunn av Dagmars herjinger.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL