Hopp til innhold

Rederi slo ut mobilnettet

Rederiene Fjord1 og Farstad Shipping får bøter for ulovlig bruk av mobilsignalforsterkere. Post- og telesynet mener de har satt liv i fare ved å blokkere mobiltrafikken for andre.

FJORD1 MRF

SYNDEREN: En av de ulovlige mobilsignalforsterkerne ble funnet om bord i Fjord1-ferja MS Bolsøy.

Foto: Roar Strøm / NRK

Tenk deg at en båt nærmer seg kai – og akkurat samtidig mister nesten en hel by mobildekninga. Dette har skjedd flere ganger i Kristiansund.

Bjørn Amundsen, Telenor mobil

OPPRØRT: Bjørn Amundsen i Telenor mobil er opprørt over bruken av ulovlige mobilsignalforsterkere.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Dekningen ble jevnet ned i hele sentrum. Her var det da umulig å ringe, forteller Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor mobil.

Les også:

Mobilsignalforsterker

Synderen var en mobilsignalforsterker. Den bedrer mobildekninga til eieren, men sender samtidig masse støy til teleoperatørens antenne.

– For alle andre betyr det at du ikke får ringt. Du får masse brudd i mobilnettet, og kvaliteten vi har brukt milliarder på å bygge ut, forsvinner på et blunk, forklarer Amundsen.

Post- og teletilsynet har spesialutstyr, og klarte etter hvert å peile seg fram til to båter som stadig fikk telenettet til å knele. Den ene fra Farstad Shipping – den andre en ferge fra Fjord1 MRF.

– At vi nå avdekker at rederi utstyrer båtene sine med dette utstyret, er veldig alvorlig, sier Torstein Olsen, direktør i Post- og teletilsynet.

Video Bøter for ulovleg bruk av mobilsignalforsterkar

VIDEO: To rederi har fått bøter for ulovlig bruk av mobilsignalforsterkere.

Bot for andre gang

For reiarlaget Fjord1 sin del, er det ikke første gang dei får bot for ulovlig bruk av ein GSM-repeater. For andre gang er selskapet avslørt av post og teletilsynet. Viseadministrerende direktør, Frode Ohr, er flau.

– Det er leit, og det er også litt flaut at vi har hatt en ny hendelse.

Video Flaut for Fjord1

VIDEO: Viseadministrerende direktør, Frode Ohr, er flau over at rederiet er tatt for ulovlig bruk av mobilsignalforsterkere igjen.

Den første hendelsen var i 2010 og ifølge Fjord 1 ble da alle slike mobilsignalforsterkere fjernet fra fartøyene til selskapet. Likevel ble det oppdaget bruk av en slik forsterker på ferga MS Bolsøy under en kontroll i januar i år.

– Vi gikk ut med tydelig informasjon da vi hadde denne hendelsen i 2010. Og så opplever vi dessverre på nytt at det har kommet en forsterker om bord i ett av våre fartøy.

– Slik det er blitt oss fortalt, skal årsaka være at mannskapet ville ha bedre mobildekning av hensyn til eventuelt ras fra Åkerneset. De ville ha muligheten til å motta sms-varsling, forklarer Ohr.

Det ble også avdekket ulovlig bruk av GSM-repeater om bord i supplyskipet Far Saga som tilhører Farstad Shipping. Rederiet sier til NRK at de beklager at ulovlig utstyr har blitt brukt i en av deres båter. Utstyret er nå fjernet og de vedtar boten på 50000 kr.

Alvorlig

Torstein Olsen, direktør i Post- og teletilsynet

ALVORLIG: Torstein Olsen, direktør i Post- og teletilsynet, mener rederiene har satt liv og helse i fare.

Foto: NRK

Post- og teletilsynet håper Fjord1 og Farstad Shipping ser alvoret i lovbruddet de er tatt for.

– Seriøse rederi som dette er snakk om, bør også tenke på sitt omdømme, sier direktør i Post- og teletilsynet, Torstein Olsen.

Dette er spesielt alvorlig siden mobilsignalforsterkeren ikke bare blokkerer vanlige samtaler, men også samtaler til nødetaten.

– Det er svært alvorlig. Det er det største kvalitetsproblemet operatørene har i mobilnettet i Norge, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor mobil.