Hopp til innhold

Ekspressbusser legges ned

Ekspressbussene møter så sterk konkurranse fra fly at de gir opp. Dag og nattekspressen fra Ålesund og Molde til Oslo legges ned.

Ekspressbuss

Det er ikke ofte det har vært behov for ekstrabusser på strekningen mellom Mørebyene og Oslo.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Dag og nattekspressen har gått mellom mørebyene og Oslo i 11 år. På sitt beste år, i 2008, fraktet de 83 000 passasjerer. Men så ble konkurransen om flypassasjerene styrket og prisene på flybilletter gikk ned. Det ble ekspressbussenes bane.

Vi har hatt veldig sterk passasjernedgang de siste årene, og spesielt i 2011. Ekspressbussene har sterk konkurranse fra flyselskapene. Vi har fått betydelig færre passasjerer og vi har ikke lønnsomhet i det vi driver med, sier markedssjef i Nettbuss Møre, Ove Skjeret.

– Liten prisforskjell

Det er fly og privat biltransport som representerer den største konkurransen for ekspressbussene på strekningen mellom Møre og Romsdal og Oslo. Med konkurransen i luften er forskjellen på prisen på en flybillett og bussbillett blitt liten.

– Bussen bruker litt mer tid enn fly på strekningen mellom Møre-byene og Oslo. Prisene på flybilletter har kommet ned mot det nivået vi har på våre billetter. Da blir det vanskelig å konkurrere, sier Skjeret.

– Prøvde å senke prisen

Spørsmålet er om busselskapene hadde tent eller tapt på å senke sitt eget prisnivå ytterligere. Skjeret forteller at dette både har vært diskutert og prøvt, uten særlig hell.

– Vi har diskutert å senke prisene våre. I perioder har vi også prøvd det, uten at vi har fått noe effekt ut av det, sier Skjeret.

– Tror du flere vil lide samme skjebne som dere?

– Det vet vi ikke. De som konkurrerer mot fly har det vanskelig. Det viser en ny rapport. Men det er vanskelig å spekulere i dette, sier Skjeret.

11 årsverk

Ruta til og fra Oslo er et samarbeid mellom tre busselskap: Nettbuss Møre, Veøy buss og Lesja bilruter. Totalt 11 årsvert er involvert.

– Det er uklart hva som skjer med de ansatte. Alle selskapa vil nå gå i dialog med de tillitsvalgte med tanke på den videre fremdrifta. Vi håper vi skal klare å omplassere alle, sier Skjeret.