Hopp til innhold

Nye rutiner for nedkjølte barn

Helse Midt Norge snur og vil likevel behandle sterkt nedkjølte barn i alle aldre.

Video Nye rutiner for nedkjølte barn

SE VIDEO: Nye prosedyrer for behandling av nedkjølte barn ble mottatt med lettelse blant helikopterlegene.

Helse Midt Norge har inntil nå vært det det eneste helseforetaket i landet som ikke hadde klare prosedyrer for behandling av sterkt nedkjølte små barn.

Asbjørn Karevold

Asbjørn Karevold

Foto: Roar Strøm / NRK

– Budskapet fra oss er at vi kan ta imot alle pasienter som er nedkjølte for oppvarming, på lik linje med Tromsø og Bergen. Tilbudet er helt likeverdig, sier Asbjørn Karevold, klinikksjef for torakskirurgisk avdeling ved St. Olavs Hospital.

Samtidig med innføringen av prosedyrene, har Karevold opprettet en direktelinje mellom avdelingene i foretaket for å melde fra om nedkjølte pasienter.

Behandles med hjerte-lunge-maskin

Helikopterlegene i Midt-Norge har lenge bedt om klare prosedyrer på hvor de skal fly de aller minste som blir funnet nedkjølt.

NRK har i en serie reportasjer fortalt historiene om den sterkt nedkjølte ettåringen fra Stordal og de to ni år gamle jentene som ble funnet i sjøen i Kristiansund.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video NEDKJØLT

NEDKJØLT

St. Olavs Hospital har nå bestemt seg for å behandle de små barna på hjerte-lunge-maskin. Maskinen tapper blodet ut av kroppen, varmer det sakte opp og setter det tilbake i den nedkjølte pasienten.

Godt mottatt

Gunnar Vangberg

Gunnar Vangberg

Foto: Roar Strøm / NRK

Nyheten om prosedyrene ble mottatt med glede og lettelse blant de 25 helikopterlegene i Midt-Norge.

– Vi setter stor pris på at det har blitt helt klare retningslinjer, og at retningslinjene er de sammen ved alle universitetssykehusene, sier Gunnar Vangberg, luftambulanselege ved St. Olavs Hospital.

Uklare retningslinjer har gjort arbeidet vanskelig for helsepersonellet i foretaket.

– I situasjon hvor du jobber intenst for å redde liv ønsker du ikke uklarheter knyttet til hvor barnet skal sendes og hvilken behandling som skjer hvor, sier Vangberg.