Hopp til innhold

Politimannen har fått sparken

Ved glattcella slo politimannen en forsvarsløs arrestant som hadde på seg håndjern. Overgrepet ble filmet. Nå har politimannen fått sparken.

Voldelig pågripelse

Dette bildet er fra politiets overvåkingskamera, og viser en del av behandlingen av arrestanten. Video fra overvåkingskameraet ble brukt i tingrettssaken mot politimannen.

Foto: Politiets overvåkningskamera

Det var i romjula 2010 at polititjenestemannen brukte unødig vold mot en 24-åring på glattcelle i Ålesund. Politimannen ble dømt til fengsel, bøter og til å betale erstatning. Ankesaken skal opp i lagmannsretten i februar. I retten ble han ikke fradømt jobben. Men nå tar arbeidsgiveren, Sunnmøre polidistrikt, affære og sparker politimannen.

Steven Hasseldal

Politimester på Sunnmøre, Steven Hasseldal.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK
Erling Flisnes

Advokat Erling Flisnes

Foto: Aina Rødal / NRK

Det er denne hendelsen som er bakgrunnen for avskjeden. Vi har vurdert hendelsen som arbeidsgiver, og har kommet til at vedkommende skal få avskjed, sier politimester på Sunnmøre, Steven Hasseldal.

– Er forbauset

Forsvarer for mannen, Erling Flisnes, er forbauset. Han er overrasket over at saken kommer på denne måten nå.

Politimesteren og ansettelsesrådet har kjent til alle forhold i denne saken, også gjennom videoopptak i et års tid. Da kan man ikke sette i gang med dette nå. Jeg reagerer også på at dette kommer like i forkant av lagmannsrettssaken. Dette kunne ha ventet noen uker til, sier advokat Erling Flisnes.

–Slo, lugget og satte kneet mot nakken

Politiførstebetjenten innrømmet å ha slått, lugget og presset kneet mot nakken til den innsatte. 24-åringen skal ha fått pusteproblemer under hendelsen.

I tiltalen står det at politimannen presset kneet ned mot nakken til den innsatte, som hadde håndjern på. Politiførstebetjenten ble suspendert etter hendelsen.

– En arbeidsgiversak

Politimester Steven Hasseldal sier at avskjedigelsen kommer uavhengig av behandlingen i rettsvesenet.

– Som arbeidsgiver har vi, uavhengig av straffereaksjonen, vurdert episoden opp mot tjenestemannslovens bestemmelser, sier Hasseldal.

Sender klage

Politimannen og hans advokat godtar ikke oppsigelsen. De går nå til skritt for å hindre at oppsigelsen blir satt ut i praksis.

– Jeg arbeider med en klage på vedtaket i ansettelsesrådet. Klagefristen er på tre uker, sier Flisnes.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL