Hopp til innhold

Støttegruppe skal hjelpe

– Det kommer til å bli tøffe tider fremover for pårørende, overlevende og etterlatte etter terroraksjonene på Utøya og ved regjeringslokalene 22. juli. Det sier nyvalgt leder i støttegruppa i Møre og Romsdal, Hege Løseth.

Støttegruppe 22.juli
Foto: Jannicke Farstad / NRK

I går startet ble Støttegruppe etter 22. juli, avd. Møre og Romsdal stiftet i Molde. 40 etterlatte, overlevende og pårørende var samlet for å diskutere hvordan en kan ta vare på hverandre etter terroren 22. juli.

Hege Løseth fra Ulsteinvik skal lede arbeidet i interimstyret i den lokale støttegruppa frem til årsmøtet. Hun er mor ei 20 år gammel jente som overlevde Utøya.

– Den viktigste og mest sentrale oppgaven er å samarbeide med kommunene slik at alle de som er rammet får den oppfølging de trenger, sier Løseth.

Den nasjonale støttegruppen legger også føringer for arbeidet til støttegruppa. Den nasjonale gruppa har laget en handlingsplan som de lokale gruppene støtteer seg til.

-Det er viktig for oss å styrke kontakten mellom de involverte. Erfaringer fra tidligere katastrofer viser at direkte kontakt mellom de berørte både styrker og sikrer interessene til de som er involvert., sier Løseth.

Hege Løseth

Hege Løseth er leder i Støttegruppa for 22. juli avdeling Møre og Romsdal.

Mange berørt

Utøya
Foto: Nyhetsspiller

Den nasjonale støttegruppen regner med at de er ca. 10.000 mennesker som er direkte berørt etter terroren 22. juli. I Møre og Romsdal var 24 ungdommer på Utøya. Hvor mange som er berørt etter bomben i regjeringsbygget er usikkert.

– Støttegruppa skal være for alle som føler seg berørt av terroren. Dette er ikke bare for etterlatte, pårørende og overlevende. Det kan være mange som føler seg rammet. Både venner, tanter onkler besteforeldre og alle andre som føler seg berørt kan kontakte oss, sier Løseth.

De involverte står foran store påkjenninger i tiden fremover. Løseth sier at lekkasjer fra politiavhør går hard inn på de involverte. 16. april starter rettssaken mot Anders Behring Breivik.

– Vi skal arrangere en samling i god tid før rettssaken. Et slikt møte vil være med å å gi signaler på hvordan vi skal forholde oss når rettssaken starter, sier Løseth.

Støttegruppa for 22. juli avdeling Møre og Romsdal er politisk uavhengig og samler pårørende etterlatte og overlevende etter både Utøya og bomben i regjeringskvartalet.

Ta vare på hverandre

-Det viktigste for gruppen blir å ta vare på de involverte i årene fremover. Vi har hentet erfaringer og råd fra støttegruppene etter Alexander Kielland-ulykken, Scandinavian Star og støttegruppa etter tsunamien, forteller Kitty Eide.

Eide var en av initiativtakerne til den lokale støttegruppa, og hun sitter også i styret for den nasjonale støttegruppa som ble opprettet etter 22. juli.

Datteren til Eide overlevde Utøya etter at hun gjemte seg i en fjellsprekk på nordsiden av øya.

– Vi må tenke både på kort og lang sikt. Det blir en stor oppgave for støttegruppen å forberede medlemmene på rettssaken som kommer. Målet vårt er at alle på lang sikt skal få et godt liv, en utdanning og lykkes i arbeidslivet, sier Kitty Eide.

Folk er slitne av pressen

Møtet i Molde ble et viktig samlingspunkt for de involverte. Kitty Eide forteller at mange gav uttrykk for hvordan de føler de nå, nesten et halvt år etter terroraksjonen.

I månedsvis har de daglig blitt mint på tragedien, og aviser, radiostasjoner og fjernsynsstasjoner banker ustanselig på døren for å få intervjuer.

-Flere uttrykte at de var veldig slitne. Det kan virke som at pressen har forventninger til at en skal stille opp. Flere forteller at dersom de har stilt opp i media en gang, blir det forventet av de at de skal stille hver gang. I perioder er disse så slitne at de trenger å vernes, sier Kitty Eide.

Folk har reagert ulikt på pressens jakt etter de overlevende.

Talerør for de som er rammet

-Noen synes det er greit å stille opp, noen har gjort det en gang, og andre vil absolutt ikke prate med pressen, sier Kitty Eide.

Støttegruppen blir nå talspersoner utad for de etterlatte, pårørende og overlevende etter 22. juli.

-Eide forteller at pågangen fra media er enorm. Som medlem i den nasjonale støttegruppen må hun svare på mange spørsmål.

Styret i støttegruppen

Disse ti personene skal ivareta interessene til de etterlatte, overlevende og pårørende etter terroren 22. juli.

Hege Løseth, Ulstein (leder)
Torhild Tønnesen Haugnes, Volda/Kristiansund
Kjersti Mahle Brøske, Surnadal
Signe Berit Lervåg, Ålesund
Margun Vartdal Romestrand, Ørsta
Berit Tønnesen, Kristiansund
Rolf Farstad, Kristiansund
Tore Kvalsvik, Herøy
Britt Toril Vartdal, Ålesund
Kitty Eide, Kristiansund

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL