Hopp til innhold

22/7-offer samler seg

Over 20 personer fra Møre og Romsdal var på AUFs sommerleir på Utøya. Flere fra vårt fylke var også berørt etter terrorhandlingen mot regjeringskvartalet. Nå starter pårørende en støttegruppe i Møre og Romsdal.

Utøya
Foto: Roald, Berit / Scanpix

7. januar samles etterlatte og offer etter terroren 22. juli seg på Rica Seilet i Molde. Nå skal også Møre og Romsdal få egen støttegruppe for dem som ble rammet. Initiativtaker Kitty Eide forteller at påmeldingen så langt har vært stor.

Opplevde et ragnarokk

Kaoset på Utøya 22. juli sitter fremdeles dypt i for dem som opplevde terroren på nært hold. I timene rundt terrorangrepet strømmet meldinger inn om ungdommer som fortvilet gjemte seg på Utøya for terroristens kuler.

De så venner blitt skutt, de levde i frykt for sitt eget liv. Opplevelsen, bildene og tankene som de overlevende sitter med vil forfølge de resten av livet.

Kitty Eide

Kitty Eide er initiativtaker til støttegruppa.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Over 20 unge mennesker fra Møre og Romsdal var på Utøya da skytingen startet. To kom aldri tilbake. Atten år gamle Guro Vartdal Håvoll døde på Utøya. Hun var organisatorisk nestleder i AUF i Møre og Romsdal.

Sverre Bjørkavåg fra Sula døde også på Utøya, 28 år gammel. Han var på jobb for Fagforbundet. Jon Vegard Lervåg fra Spjelkavik ble drept av bomben i regjeringskvartalet.

Fokus på oppfølging

-Nå i starten vil støttegruppa ha fokus på oppfølging av ofrene og dele erfaringen etter 22. juli, forteller initiativtaker Kitty Eide.

Datteren Astrid Willa Eide Hoem sitter i styret i AUF i Møre og Romsdal. Hun var en av de som opplevde og overlevde terrorangrepet på Utøya.

-De som var på Utøya er i samme aldersgruppe og sliter med en del av de samme problemstillingene. Det er oppstart av skole, utdanning. Det å flytte på hybel, forteller Kitty Eide.

Når gruppen møtes lørdag skal en diskutere hva som blir hovedoppgavene.

-Hva som skal jobbes videre med blir bestemt på møte. Men vi har erfaringer fra andre fylkesforeninger som er startet, og vi vil se på hva erfaringer de har gjort seg, sier Eide.

Alle kan være med

Fakkeltoget i Ålesund

Titusen gikk i miinnetog i Ålesund etter terrorangrepet.

Foto: Alexander Bjørnøy

Kitty Eide forteller at de ikke har full oversikt over hvor mange i Møre og Romsdal som ble rammet at terroren 22.7.

-Vi vet hvor mange som var på Utøya, men vi vet ikke hvor mange som ble rammet i regjeringslokalet. Dette er en blanding av folk som jobbet der, eller som tilfeldigvis passerte området da bomben gikk av. Men vi sier at alle som føler at de er rammet av terroren kan være med i en slik gruppe, sier Eide.

De som har meldt seg på møtet i Molde i morgen er både pårørende og de som opplevde terroren på nært hold.

-I etableringsfasen er det viktig for oss å ha et nært forhold til fylkesmann og Fylkeslegen, sier Eide.

Eide sier at kommunene i Møre og Romsdal har vist vilje til å jobbe med sakene, men noen mangler kompetanse, mens de store kommunene ikke har fått full oversikt over alle som ble rammet.