Hopp til innhold

Planten dreper tusenvis av lam

Rome er en vakker plante. Men planten med det vakre gullskjæret fører til en pinefull død for små lam som fristes på beite.

Rome

Slik ser planten rome ut. Sist sommer var det ekstra mye av den. Den trives i fuktig klima. Det er på Vestlandet og i Trøndelag planten gjør skade.

Foto: Arve Stokke / Mediabasen

Det er lammene som blir hardest rammet når de fristes til å spise den gule planten. Med romeplanten i magen utvikler de sykdommen alveld. Sykdommen gir lammene store smerter og de blir pint under sykdomsutviklingen til de til slutt dør.

Åshild Melkeraaen

Fylkesagronom Åshild Melkeraaen.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Problemet med alveld har vært særlig stort i 2011, sier fylkesagronom Åshild Melkeraaen ved landbruksavdelinga hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Blir overfølsomme for lys

Gjennom beiting får dyrene tilført molekyler som fører til at de blir overfølsomme for lys. På områder på kroppen med lite ull blir huden ødelagt. De blir lyssky og dør til slutt.

Enkelte år har så mange som 5000 lam i Norge lidd denne skjebnen. Landstallene foreligger ikke ennå, men tall fra Møre og Romsdal indikerer at dette tallet kan være høyere i år.

  • Les også:

Mye regn gir mye rome

Det dårlige sommerværet, med langvarig nedbør, har ført til ypperlige vekstforhold for romeplanten. Dermed har det vært ekstra mye av den gule, men farlige fristelsen for lammene.

– Det har vært en svært vanskelig sommer på beitene i år. Tåka hang langt ned over fjellene. Og det er ikke bare romeplanten som er problemet. Vi har fortsatt rovdyrproblematikken hengende over oss, sier sauebonde Rune Hanem i Tingvoll.

Møre og Romsdal på landstoppen

Aldri før har det forsvunnet så mange lam på beite i Møre og Romsdal. Økningen fra i fjor er på 12,3 prosent. Dette har ført Møre og Romsdal opp på landstoppen.

– Møre og Romsdal er det fylket som er mest utsatt når det gjelder alveld-problematikken, sier Åshild Melkeraaen.

Myteomspunnet sykdom

Sykdommen Alveld har vært et myteomspunnet problem i sauenæringen. Lenge visste man ikke med sikkerhet hva som var årsaken til denne sykdommen. I 2000 tok Åshild Melkeraaen initiativ til et prosjekt ved Biologisk institutt for å finne årsaken.

Planten var fra gammelt av sterkt mistenkt, og forskingsprosjektet avdekte at stoffet saponin i romeplanten er årsaken til sykdomsutviklingen.

Det har også vært forsket på om forskjellige råtesopper kunne medvirke til sykdommen. Giftige blågrønnbakterier har også vakt forskernes oppmerksomhet.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL