Det er lammene som blir hardest rammet når de fristes til å spise den gule planten. Med romeplanten i magen utvikler de sykdommen alveld. Sykdommen gir lammene store smerter og de blir pint under sykdomsutviklingen til de til slutt dør.
– Problemet med alveld har vært særlig stort i 2011, sier fylkesagronom Åshild Melkeraaen ved landbruksavdelinga hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.
- Les også:
- Les også:
Blir overfølsomme for lys
Gjennom beiting får dyrene tilført molekyler som fører til at de blir overfølsomme for lys. På områder på kroppen med lite ull blir huden ødelagt. De blir lyssky og dør til slutt.
Enkelte år har så mange som 5000 lam i Norge lidd denne skjebnen. Landstallene foreligger ikke ennå, men tall fra Møre og Romsdal indikerer at dette tallet kan være høyere i år.
- Les også:
Mye regn gir mye rome
Det dårlige sommerværet, med langvarig nedbør, har ført til ypperlige vekstforhold for romeplanten. Dermed har det vært ekstra mye av den gule, men farlige fristelsen for lammene.
– Det har vært en svært vanskelig sommer på beitene i år. Tåka hang langt ned over fjellene. Og det er ikke bare romeplanten som er problemet. Vi har fortsatt rovdyrproblematikken hengende over oss, sier sauebonde Rune Hanem i Tingvoll.
- Les også:
- Les også:
Møre og Romsdal på landstoppen
Aldri før har det forsvunnet så mange lam på beite i Møre og Romsdal. Økningen fra i fjor er på 12,3 prosent. Dette har ført Møre og Romsdal opp på landstoppen.
– Møre og Romsdal er det fylket som er mest utsatt når det gjelder alveld-problematikken, sier Åshild Melkeraaen.
- Les også:
- Les også:
Myteomspunnet sykdom
Sykdommen Alveld har vært et myteomspunnet problem i sauenæringen. Lenge visste man ikke med sikkerhet hva som var årsaken til denne sykdommen. I 2000 tok Åshild Melkeraaen initiativ til et prosjekt ved Biologisk institutt for å finne årsaken.
Planten var fra gammelt av sterkt mistenkt, og forskingsprosjektet avdekte at stoffet saponin i romeplanten er årsaken til sykdomsutviklingen.
Det har også vært forsket på om forskjellige råtesopper kunne medvirke til sykdommen. Giftige blågrønnbakterier har også vakt forskernes oppmerksomhet.