Hopp til innhold

Juvet ble juvelen

Ultramoderne arkitektur smelter sammen med den dramatiske naturen i Valldal. Juvet landskapshotell er blitt en juvel uten like i hele verden og er Månedens bygg i desember.

Video Månedens bygg i Møre og Romsdl: Juvet landskapshotell

Månedens bygg i Møre og Romsdal: Juvet landskapshotell

Hotellvert på Juvet, Knut Slinning

Knut Slinning virkeliggjorde drømmen med Juvet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK
Lykkes med drømmen

Han la all fornuft til side, satsa alt og virkeliggjorde drømmen. Gründer og hotellvert Knut Slinning var dristig, men ønska å skape noe som tiltrakk seg oppmerksomhet i utkant-Norge.

Ingen har lykkes bedre enn han med det. Juvet landskapshotell er blitt så nyskapende og spektakulært at hotellet har fått mer internasjonal oppmerksomhet enn noe annet norsk hotell.

"Kasser" i tre og glass

Sju enkle kasser i tre og glass plassert midt ute i den rå og dramatiske Valldal-naturen på enkle stålstolper med utsikt utover dalen, ville fjell og den vakre elva Valldøla. Her er terrenget nesten uberørt av den arkitektoniske nyskapinga – trær, busker, tuer og steiner er bevart og det er bare enkle buktende stier mellom bygningene.

- Drømmen var å lage et sted som var så interessant at folk ville reise hit fra andre deler av verden for å se. Koplinga vi har gjort av natur, kultur og arkitektur har gitt det en oppmerksomhet som har gjort at vi har lykkes, sier Slinning.

Naturen har styrt

Juvet landskapshotell

Sju små firkanta bygninger tilpasset terrenget.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Her har naturen vært i førersetet og dirigert det meste, sier Jens Peter Ringstad i Møre og Romsdal Arkitektforening.

Juvet er tilpassa naturen på en fantastisk måte og sju bygningskropper er satt opp ute i landskapet som er nesten uberørt.

Her har man unngått, maskiner, betong og sprenging og satt bygga forsiktig ned på enkle stålrørsfundament. Det er nesten som de svever over landskapet, sier Ringstad.

Nærkontakt

Valldøla sett fra Juvet

Elva Valldøla sett fra et av hotellromma på Juvet

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Innvendig er det minimalistiske hotellrom i ultramoderne stil med panoramavinduer fra golv til tak. Her kan gjestene fra dobbeltsenga oppleve dramatisk nærkontakt med den ville naturen.

Små og trange bad som i en båt, men med et større spaanlegg som nærmeste nabo. Spaavdelinga er gravd helt ned i landskapet.

Spaavdelinga på Juvet

Spaavdelinga på Juvet landskapshotell er gravd inn i terrenget.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK
Jensen og Skodvin

Arkitektene Jensen og Skodvin står bak mesterverket – et arkitektfirma som har fått oppmerksomhet for mange av sine nyskapende bygg.
Knut Slinning fikk kontakt med dem i samband med at de hadde oppdrag for Nasjonale turistveger.

I Valldal tegna de bygninger og gangbruer ved turistattraksjonen Gudbrandsjuvet – bare et par steinkast unna Burtigarden som Knut Slinning kjøpte etter å ha hatt hytte der i 25 år.

Turistattraksjon i seg sjøl

Gudbrandsjuvet

Ved Gudbrandsjuvet har Jensen og Skodvin tegna gangbruer og kafebygning.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Med Juvet landskapshotell har Jensen og Skodvin skapt en ny turistattraksjon som har fått norske og internasjonale reiselivspriser og oppslag i media verden rundt - bl.a. med omtale i prestisjetunge publikasjoner som The Times, The Guardian og Wallpaper.

Poenget med det vi har gjort her er å vise Norge slik det er i dag – kontrastene med en 2010-arkitektur som ikke er bare er kopiert fra forfedrene våre, sier Knut Slinning.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL