Hopp til innhold

– En rasering av arbeidsplasser

I dag fikk de ansatte ved fire meierier og en meieriterminal beskjed om at arbeidsplassene deres blir lagt ned. De ansatte ved meieriet på Høgset i Gjemnes forlot informasjonsmøtet i protest.

Sissel Stakvik

SKUFFET: Sissel Stakvik har hatt en tøff jobb som hovedtillitsvalgt ved meieriet på Høgset i Gjemnes. Hun var en av de få som ikke forlot informasjonsmøtet i protest da de ansatte ble orientert om nedleggelsen av meieriet.

Foto: Roar Halten / NRK

Odd Steinar Bjerkeset

SKUFFET: Ordfører Gjemnes Odd Steinar Bjerkeset (Krf)

Foto: Roar Halten / NRK
Monica Rogne

SKUFFET: Ansatt ved meieriet på Høgset i Gjemnes, Monica Rogne.

Foto: Roar Halten / NRK

Konsernstyret har hatt møte i Oslo i dag, og de ansatte ble orientert på et møte klokka 13.30.

– Raserer arbeidsplasser

Nyheten om at meieriet på Høgset i Gjemnes legges ned, falt i dårlig jord blant de ansatte på meieriet i dag.

– De ansatte var sterkt uenig i vedtaket og forlot informasjonsmøtet i protest. Jeg syntes det er dårlig at de legger ned et av de mest moderne og produktive anleggene. Dette er en rasering av arbeidsplasser i distriktet, mener hovedtillitsvalgt Sissel Stakvik.

– Hvordan har det vært å jobbe som hovedtillitsvalgt gjennom en slik prosess?

– Det har vært forferdelig grusomt. Men nå er beslutningen er tatt får legge det bak oss og jobbe frem gode avtaler for de ansatte, sier Stakvik.

Skuffet

– Meieriet på Høgset er den største private bedriften i Gjemnes kommune. Med bare 2500 innbyggere sier det seg selv at Høgseth er viktig. Men vi skal gjøre det vi kan for å skaffe nye arbeidsplasser, sier ordfører i Gjemnes Odd Steinar Bjerkeset.

– Vi får vel finne oss ny jobb da. Det er vel mange som må se etter ny jobb nå, sier ansatt på Høgset, Monica Rogne.

– Hva syntes du om måten dette ble gjort på?

– Dårlig, skikkelig kjipt og forkastelig. Det er en tung dag, sier Rogne.

Legger ned flere meierier

Det er ikke bare Høgset som legges ned. Det samme vedtaket gjelder også meieriene i Sarpsborg, Odal, Fosheim og en terminal på Mysen.

– Styret i Tine er opptatt av å sikre etrobust selskap for de 15.000 eierne. Dagens vedtak vil styrke Tines konkurranseevne. Tine må utnytte ressursene på en måte som gir bøndene mest igjen for melken si, og denne omleggingen vil sørge for nesten 80 millioner kroner i besparelser per år, sier styreleder Trond Reierstad i Tine.

Video HØGSET-MEIERI

Mange må ha ny jobb

Nedleggelsene fører til at omkring 130 ansatte blir overflødige. Tine har innført en omstillingsordning, der målet er å gi de overflødige nytt arbeid i eller utenfor Tine.

– Vi ser at vedtaket får uheldige konsekvenser for mange ansatte, men TINE ser behov for å sikre framtidig konkurransekraft ved å optimalisere TINEs totale driftsstruktur, sier konserndirektør Drift og Forsyning i TINE, Kjetil Thu.

Kjetil Thu

Kjetil Thu er konserndirektør for Drift og Forsyning i Tine.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Både i øst og vest

Nedleggelsene er resultatet av to parallelle prosesser i Tine. I den ene utredningen har konsernet sett på ferskvareproduksjonen på Østlandet. Dette har gått ut over anleggene i Sarpsborg, Odal, Fosheim og Mysen.

Den andre utredningen har vært en analyse av konsummelkproduksjonen mellom Bergen og Trondheim. I denne rapporten var konklusjonen at det ville være lønnsomt å legge ned produksjonen på Høgset i Gjemnes.