Hopp til innhold

- Det har vært en veldig positiv utvikling

Hurtigruteskipet «Nordlys» har rettet seg opp fra rundt 22 grader til omtrent 16 grader.

Video Følg redningsarbeidet fra Ålesund direkte

SE VIDEO: Følg pressekonferansen om Nordlys-brannen direkte.

Fredag ettermiddag inviterte Hurtigruten, politiet og Kystverket til pressekonferanse i forbindelse med Nordlys-brannen på Rica Parken Hotel i Ålesund.

Politimester Jon Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt opplyste at «Nordlys» har rettet seg opp fra rundt 22 grader til omtrent 16 grader.

– Det har vært en veldig positiv utvikling siden forrige pressekonferanse, og skipet krenger nå mye mindre. Men det har vært en liten tilbakegang den siste timen, så aksjonen er ikke friskmeldt, sier Hasseldal.

Jon Steven Hasseldal

Politimester ved Sunnmøre politidistrikt Jon Steven Hasseldal.

Foto: NRK

– Mye å hente ut

– Lasterom 2 er nå tømt, men i lasterom 1 er det fortsatt mye vann. Der har vi nå plassert lensepumper. Det er tydelig at vi ikke har fått tettet alle hull, sier han.

Han legger til at lasterom 2 rommer omtrent 1000 kubikkmeter vann.

– Så det er mye å hente ut, sier Hasseldal.

Fem pumper går for full styrke, og politiet håper båten kommer til å stabilisere seg.

– Vi har mistet to kolleger

Konsernsjef i Hurtigruten, Olav Fjell, oppsummerte med at de har blitt utsatt for tre ulykker.

– Først og fremst har vi mistet to kolleger. Fire personer er på sykehus, der to av dem fremdeles har alvorlige skader. Dernest har vi påført 207 av passasjerene våre en betydelig belastning. De har fått endret feriedrømmen sin, og fått en del praktiske problemer, sier konsernsjefen.

Fjell sa i tillegg at de har et sterkt skadet skip, hvor det foreligger en risiko for å miste skipet ved en eventuell kantring som kan føre til en stor miljøkatastrofe.

«MS Nordlys» ved kaia i Ålesund

Nederlandske bergingsspesialister arbeidet fredag i en kran for å få lensene inn i Nordlys. Skrått under kranen sees hullet i skipssiden der arbeiderne gikk inn under farlige forhold.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Det ser lysere ut nå

– Alt tyder fredag ettermiddag på at det er mulig å unngå at hurtigruta «Nordlys» kantrer. Det går mer vann ut av enn inn i skipet, sier Fjell.

Han fortalte at det har vært en sterk og samordnet innsats fra alle som har deltatt i redningsarbeidet.

– Det ser lysere ut. Skipet har rettet seg betydelig opp, og det kommer inn mindre vann nå. Selv om det ser mye bedre ut nå enn for noen timer siden, så er ikke alt avklart, sier Fjell.

Kystministeren på plass

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen var også på plass på pressekonferansen.

– Brannen er alvorlig. Mine tanker går til besetningsmedlemmer, mannskapet og passasjerer som har følt dette på nært hold. Jeg vil berømme redningsmannskapene som har stått på, og som er grunnen til de positive resultatene nå, sier Berg-Hansen.

Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: NRK

Hun uttrykte at Hurtigruten har en viktig plass hos folket, og at det var viktig for henne å komme til Ålesund for å få orientering om redningsarbeidet.

– Liv og helse er førsteprioritet i en slik hendelse. Derfor var det viktig for meg å komme hit og møte mannskapet i en vanskelig tid. Denne brannen berører oss veldig sterkt. Og det er viktig for regjeringen å bry seg, sier kystministeren.

Hun la vekt på at det å sikre miljøet er den viktigste oppgaven når liv og helse nå er sikret.

– Det har skjedd veldig fort

To av mannskapene snakket også ut om den dramatiske brannen om bord i «Nordlys». Båtsmann Tommy Didriksen fortalte at det var vanskelig å organisere seg da ulykken brøt ut.

– Det er masse som har skjedd. Det har skjedd veldig fort, og det var lite tid for å tenke seg om. Det var bare å få folka evakuert, forteller Didriksen.

– Båten ble fylt av røyk på bare noen minutter, og vi fikk ikke tid til å organisere oss, sier Finn Krog Bexrud, hotellsjef på Nordlys, som også møtte pressen fredag ettermiddag.

«MS Nordlys» ved kaia i Ålesund

Nederlandske bergingsspesialister arbeidet fredag i en kran for å få lensene inn i Nordlys. Skrått under kranen sees hullet i skipssiden der arbeiderne gikk inn under farlige forhold.

Foto: Kristian Elster / NRK

Får skryt av passasjerene

Bexsrud sier at crewet hans fikk ført passasjerene opp på dekk fem, der de tok på de redningsvester.

– All honnør til crewet, og vi har fått mye skryt av passasjerene, sier han.

Mannskapet fikk aldri tid til å sjekke alle lugarene før de måtte evakuere alle opp på dekk fem.

Hotellsjefen uttrykte også at det er rolig og god stemning blant passasjerene.

Hardt kjør for nøkkelpersonene

Politimester Jon Steven Hasseldal sa også at redningsarbeidet har vært et hardt kjør for nøkkelpersonene, og at de begynner å bli veldig slitne.

– Men det blir full jobbing fremover. Vi må hindre at det kommer inn vann og fortsette å pumpe ut vann, sier han.

Det er fremdeles utfordringer knyttet til tetningsarbeidet og utpompingen av vann. Deler av skroget på babord er ennå ikke inspisert. Det kan tenkes at den har fått en del skader som gjør at skipet tar inn vann, ifølge Hasseldal.

Hasseldal opplyste at den tekniske undersøkelsen må avvente til båten er stabil og sikret.