Hopp til innhold

Kunstgress og asfalt tvinger sirkusene til kummerlige tomter

For mange lokalsamfunn er det en stor begivenhet å få besøk av sirkus og tivoli. Men sirkusene opplever trangere kår. Løkker, gress og grusbaner er erstattet med kunstgress og asfalt. Der slipper verken elefanter eller sirkushester til.

Video SIRKUS MANGLER PLASS

Før kunne sirkusene sette opp teltene sine på grusbaner og gruslagte parkeringsplasser. De har det blitt færre av, og nå henvises de oftere til mer kummerlige steder.

De kaller seg for verdens største lille sirkus. Og i år fyller sirkuset, som har base i Kristiansund, 20 år. Det var pappa Thor Gujord som etablerte sirkuset sitt. Nå er det hun som før var den lille sirkusprinsessen, Ronja Gujord, som er blitt sjef og sirkusdirektør.

Ronja Gujord

Ronja Gujord tok steget fra å være sirkusprinsesse til å bli sirkusdirektør i fjor. Nå ønsker hun flere og bedre steder å slå opp sirkusteltet på.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Før kunne vi reise til steder som hadde store grusbaner. Men nå er det blitt kunstgress der. Der er vi så klart ikke velkommen. Det forstår vi jo. Det er blitt stadig vanskligere å finne egnede steder, og vi trenger jo litt areal der vi kommer, sier Ronja Gujord.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Problem i hele Norge

Flere steder på Sirkus Zorbas rute engasjeres nå private traktoreiere for å grave og grafse og transportere sand og fyllmasse, slik at det kan opparbeides egnede steder å sette opp sirkusteltene. Sirkus Zorba skal turnere til 170 steder i hele Norge. Nå ber de kommunene om å hjelpe til.

Thor Gujord
Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Dette problemet gjelder i hele Norge. Det blir gjort alt for lite for å legge til rette for sirkus og tivoli, sier sirkus-gründer Thor Gujord.

Bygdesentra blir asfalt-jungel

Flere sirkusdyr har sine aner fra forfedrene i jungelen. Men når bygdesentraene i Norge blir gjort om til asfalt-jungler blir grunnlaget for sirkusdriften for hardt. Sjøholt, kommunesenteret i Ørskog i Møre og Romsdal, er et godt eksempel på et bygdesenter som er blitt asfaltert sønder og sammen.

Sjøholt

Slik ser Sjøholt sentrum ut. På denne asfaltflata er det ikke mulig å få satt opp sirkustelt.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

Der sirkusene slo opp teltene sine tidligere, er der nå en rutebilstasjon med hard asfalt. Derfor er Sjøholt et tettsted Sirkus Zorba bare kjører gjennom, uten å stoppe.

– Det er ikke noe kommunalt ansvar å legge til rette for sirkusene. Men det er jo ønskelig å få besøk av sirkus i lokalsamfunnet. Sånn sett vil nok mange kommuner legge vekt på å legge til rette for sirkus, sier rådmann i Ørskog, Anders Grotle.

– Syns du det er synd at sirkuset ikke stopper her?

Anders Grotle

Anders Grotle er rådmann i Ørskog. Etter at NRK tok opp saken, har han nå funnet en grusbane der sirkuset kan slå opp teltet sitt.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

– Ja, det syns jeg, sier Grotle.

Siste: Like før NRK Møre og Romsdals TV-sending onsdag kveld klokka 18.40 ringte rådmann Anders Grotle med beskjed om at de nå har funnet en løsning i Ørskog. Ved Sjøholt skole er der en grusbane. Skolen sier ja til sirkus. Det gjør også idrettslaget som bruker banen. Kommuneoverlegen, som har vurdert helseaspektet, har også sagt ja. Det er imidlertid usikkert om dette nå passer inn i sirkusets turnéplan.

– Norge ligger etter

Turnéleder for Sirkus Zorba, Thor Gujord, mer at Norge ligger etter andre land når det gjelder å tilrettelegge for sirkusene.

– I andre land er det laget tomter for sirkus og tivoli. Der er tomter for markeder og lignende. Men Norge ligger etter også på dette området, sier Thor Gujord.