Hopp til innhold

Høyre er størst i Møre og Romsdal

Høyre og Helge Orten er den store vinneren i en måling som Sentio har gjort for NRK og de tre største avisene i fylket.

Helge Orten

LIGGER GODT AN: Helge Orten og Høyre har høyere oppslutning på meningsmåling enn de noen gang har hatt i et valg i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Målingen viser at Høyre er det største partiet i Møre og Romsdal.

Les analysen fra Trond Vestre her: - En historisk milepæl for Høyre

Partiet får 24,2 prosent mens Arbeiderpartiet går kraftig tilbake fra valget i 2007 og får 18,4 prosent.

Høyre går frem nesten ti prosentpoeng. Hadde dette vært valgresultatet til høsten, ville Høyre fått 11 representanter i fylkestinget i Møre og Romsdal. I dag har partiet 7 representanter.

  • Se resultatet av meningsmålingen i tabellen nederst i artikkelen.

Historisk for Høyre

Helge Orten

Helge Orten strekker armene i været etter å ha blitt valgt til fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre. Nå har han grunn til å juble igjen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Høyre har aldri hatt høyere oppslutning ved noe fylkestingsvalg i Møre og Romsdal. I 1979 fikk Høyre 22,4 prosent som er det beste resultatet partiet har oppnådd.

Høyre har heller aldri vært det største partiet ved noe fylkestings- eller stortingsvalg i Møre og Romsdal.

- Dette er veldig gledelig. Vi har hatt en veldig fin oppgang nasjonalt, og nå ser vi at dette avspeiler seg også i Møre og Romsdal. Dette synes jeg er spennende, sier Helge Orten som er Høyres fylkesordførerkandidat i Møre og Romsdal.

- Dette resultatet er ingen sovepute for oss, men tvert i mot en inspirasjon til å løfte oss enda et hakk, sier Helge Orten.

Fra Ap til Høyre

For Arbeiderpartiet er denne målingen et slag i ansiktet. Ap fikk 25,1 prosent ved fylkestingsvalget i 2007 og får nå 18,4 prosent. Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet først og fremst mister velgere til Høyre.

Tilbakegangen kommer etter en opprivende sykehusstrid mellom Molde og Kristiansund der det er skapt usikkerhet om hvorvidt det skal bygges et nytt sykehus på Eikrem i Molde.

Jon Aasen

Ap sin fylkesordførerkandidat Jon Aasen liker tallene dårlig

Foto: Trond Vestre / NRK

Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat Jon Aasen vedgår at resultatet er nedslående, selv om han hadde fryktet en enda større tilbakegang.

- Dette er dårlige tall. Dette er tall som vi ikke liker og som vi ikke kan akseptere blir stående når valget skjer i høst, sier Jon Aasen.

Ap taper på sykehussaken

Aasen mener sykehusstriden og de høye strømprisene i vinter er de to viktigste grunnene til at Arbeiderpartiet går tilbake. I tillegg tror han misnøyen med vegbudsjettene slår inn i målingen.

- Vi sliter med sykehussaken. Vi sliter veldig med sykehussaken. Folk har nettopp betalt tidenes høyeste strømregning. Der er det ikke lys i tunnelen. Her sliter vi også, sier Aasen.

Demonstrasjon Molde

Sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund vekker sterke følelser. I Molde ble helseministeren møtt med fy-rop og demostrasjoner i desember 2010.

Foto: Herskedal, Kjell / Scanpix

Flere av politikerne legger stor vekt på sykeshusstriden når de skal forklare Sentio sin måling.

- Ja, den har en viss innvirkning. Det er det ikke til å legge skjul på. Totaleffekten betyr nok at Arbeiderpartiet får lide litt på grunn av den saken, sier Helge Orten.

- Nå er ikke jeg valgforsker, men det må den jo gjøre, sier Bjørn Jacobsen i SV.

Kraftig oppsving for SV

Bjørn Jacobsen

Oppslutningen øker for Bjørn Jacobsen og SV.

Foto: Trond Vestre / NRK

SV går kraftig frem på Sentio sin måling. SV fikk 4,4 prosent i fylkestingsvalget i 2007 og øker nå til 6,5 prosent. Denne fremgangen bryter med den nasjonale trenden.

- Alle målinger som går oppover er vi glade for, og det gjelder vel kanskje de fleste politikere, svarer Bjørn Jacobsen.

- Hva tror du er grunnen?

- Vi har sagt nei til å selge Fjord1. Det tror jeg blir lagt merke til. I tillegg har vi vært stabile i sykehussaken. Vi har hele tiden gått inn for fire fullverdige sykehus, sier Bjørn Jacobsen som topper SV sin fylkestingsvalgliste.

Borgerlig vegvalg i KrF

Også KrF opplever et oppsving etter mange år med dårlig valgresultater. 11,8 prosent er et betydelig opp i forhold til 2007-valget da KrF fikk 10,3 prosent.

Tallene viser at KrF tar velgere fra FrP, noe som kan være en effekt av bråket rundt Birkedal-saken. Men KrF sin frontfigur ved høstens fylkestingsvalg, Steinar Reiten, mener partiet får betalt for sitt politiske vegvalg.

- Vi har gått ut og sagt at vi ønsker å fortsette samarbeidet med Høyre, FrP og Sunnmørslista etter høstens valg. Det er en avklaring som jeg tror vi tjener på. Jeg tror de konservative i KrF ønsker et fortsatt borgerlig samarbeid i fylkestinget, sier Reiten.

- Bedre enn fryktet

Frank Sve

- Bedre enn fryktet, mener FrP sin fylkesordførerkandidat, Frank Sve.

Foto: Trond Vestre / NRK

Fremskrittspartiet får 21,5 prosent i Sentio sin måling. Dette er betydelig lavere enn samtlige av de fire målingene som Sentio hadde før fylkestingsvalget i 2007, men det er en liten fremgang i forholdet til valgresultatet samme år.

FrP sin fylkesordførerkandidat Frank Sve sier han hadde fryktet en tilbakegang etter bråket rundt Birkedal-saken. En av partitoppene, Trond Birkedal, er blitt beskyldt for å ha hatt sex med en 15 år gammel gutt, og partiledelsen har fått sterk kritikk for håndteringen av saken.

- Jeg er veldig fornøyd med resultatet når vi ser alt det vi har vært gjennom, sier Frank Sve.

- Men svir det at Høyre er større enn FrP?

- Nei, det gjør det ikke. Jeg er glad for at vi ligger der vi ligger, sier Sve som mener alt ligger til rette for et fortsatt samarbeid mellom Høyre, FrP, Sunnmørslista og KrF.

Venstre i trøbbel

Både Senterpartiet, Venstre og Sunnmørslista går tilbake på denne målingen.

Venstre går mest tilbake og får 3,7 prosent. Det er en tilbakegang på hele 2,2 prosentpoeng i forhold til 2007-valget. Dermed mister partiet et mandat.

Senterpartiet får 10,1 prosent mens Sunnmørslista får 3,3 prosent. Men Senterpartiet har høyere oppslutning nå enn ved tilsvarende målinger i 2007.

Også Sunnmørslista, som alltid gjør det bedre i valg enn på meningsmålinger, ligger foran skjema. Sunnmørslista ligger inne med to mandater i følge denne målingen.

Stor usikkerhet

Men det er grunn til å peke på at hele 42 prosent av de 600 som er blitt spurt i denne målingen, ikke har bestemt seg. Det gir grunnlag for stor usikkerhet.

Det er særlig Venstre sine velgere, men også Arbeiderpartiet og Senterpartiet sine velger, som er mest usikre.

- Det er jo nesten halvparten som ikke vet hvem de vil stemme på. Det er klart at her ligger det muligheter, sier Arbeiderpartiet sin fylkesordførerkandidat, Jon Aasen.

Meiningsmåling Møre og Romsdal april 2011

Parti

Valg 2007

April 2011

Differanse

Mandatfordeling april 2011 (2007 i parantes)

Kjelde:

 

 

 

Sentio

Arbeidarpartiet

25,1

 18,4

-6,7 

9 (12)

Framstegspartiet

20,6 

 21,5

0,9

10 (10) 

Høgre

14,7 

 24,2

9,5 

11 (7) 

Krf

10,3 

 11,8

1,5 

5 (5) 

Rødt

0,8 

 0,0

-0,8 

0 (0) 

Senterpartiet

11,6

10,1

-1,5

5 (5)

SV

4,4

6,5

2,1

3 (2)

Venstre

5,9

3,7

-2,2

2 (3)

Sunnmørslista

5,3

3,3

-2,0

2 (3)

Andre

1,4

0,6

-0,8

0 (0)

Ekspander/minimer faktaboks