Hopp til innhold

40 år siden Mardøla-aksjonen

Aksjonistene som for 40 år siden kjempet mot en utbygging av Mardøla i Nesset er fremdeles overbevist at det var viktig å markere seg.

Søndag var det 40 år siden Norge opplevde den første aksjonen der sivil ulydighet ble tatt i bruk.

Mange møtte opp i går for å markere hendelsene fra 40 år siden, blant dem tidligere justisminister Odd Einar Dørum som var med på aksjonen.

- Det var en sterk opplevelse å være med på aksjonen fordi det var en leir preget av mange forskjellige folk. Det var en allianse mellom by og land, sier Odd Einar Dørum som aksjonerte etter å ha blitt utfordret av en journalist..

En annen som gikk i bresjen for å hindre en utbygging av Mardøla-fossen, var filosofen Sigmund Kvaløy Sætreng.

- Vi sto i fare for å miste de siste store vassdragene i Norge, og de er en viktig del av norsk natur, sier Kvaløy Sætreng.

Video Mardøla-aksjonen 40 år

Sjå video over-

Dramatisk

Mardøla-aksjonen førte til tøffe konfrontasjoner. Stemningen var amper. Sigmund Kvaløy Sætreng opplevde situasjonen som dramatisk.

- Den var jo temmelig spennende og dramatisk da. Mot slutten ble vi jo møtt med en motaksjon som nærmest var en lynsjegjeng, sier Kvaløy Sætreng

- Det var jo utenlandske journalister blant annet fra Sverige som sa at de aldri hadde opplevd noe likende. De sammenliknet det med tenkemåten til Ku Klux Klan, sier Sigmund Kvaløy Sætreng.

Sterkt inntrykk

Marit Vadsten var bare ti år gammel da hun ble med faren sin under Mardøla-aksjonen.

Søndag var hun med på markeringa sammen med flere av aksjonistene fra den gangen. Marit Vadsten har også åpnet en utstilling som forteller historien om det som skjedde for 40 år siden.

- Det gjorde et sterkt inntrykk og har betydd mye for meg i ettertid. Jeg har hatt med meg økofilosofien og Gandhi sin ikke-volds strategi, og dette med sivil ulydighet. Dette at du har rett til å kjempe for det du tror på. Det har ligget i ryggmargen helt siden da, sier Marit Vadsten.

Motaksjon fra Rauma

Eivind Lervold

Eivind Lervold

Foto: Roar Strøm / NRK

Eivind Lervold fra Eresfjord var blant de lokale deltakerne under Mardøla-aksjonen. Han forteller at de lokale motstanderne av utbygging var litt tilbakeholdne i starten.

Det som først og fremst utløste det lokale engasjementet, var motaksjonen fra Rauma.

- I begynnelsen da aksjonen startet, var det litt fjernt for oss. Det var folk som kom utenfra og skulle hjelpe oss med å ta vare på Mardøla. Men 6.august meldte Dagsrevyen at folk fra Rauma hadde inntatt Sangrovbotn for å jage bort demonstrantene. Det var dette som tente oss, sier Eivind Lervold.

Molotov-coctails

- Så vi mobiliserte momentant rundt 20 stykker og dro innover. Der hadde politiet sperret vegen, og Raumaværingene var ute. Men vi fant en veg rundt sperringene. Da vi kom frem fikk vi en orientering om hva som hadde skjedd. De som kom fra Rauma hadde ikke fredelige hensikter. De hadde stilt opp med Molotov-coctails på beina sine, sier Lervold.

Mardøla-aksjonen

Aksjonistene ble møtt med en motaksjon fra Rauma.

Foto: NRK

Eivind Lervold satte stor pris på samarbeidet med naturvernerne. Dette var den første aksjonen der lokale folk samarbeidet med naturvernaksjonister.

- Det var trivelige folk som hadde sine klare meninger, og som fenget. Sigmund Kvaløy Sætreng sin økofilosofi representerte en nytenkning, sier Eivind Lervold.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL